Vukova zadužbina ove godine bila je jedan od učesnika u programu obeležavanja “Dana evropske baštine”, koji su održani u našoj zemlji i Beogradu od 20. do 30. septembra. Prvi put je Vukova zadužbina učestvovala u programima “Dana evropske baštine”, a tema je bila “Jezik i pismenost”.

Vukova zadužbina ove godine obeležava 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića, i 200 godina od objavljivanja Male prostonarodne slavenoserbske pjesnarice, i to je bio pravi povod da se naša kuća otvori i predstavi posetiocima. Imali smo bogat program, jer su učestvovale sve strukture posetilaca, od predškolske dece sa roditeljima, do učenika osnovnihn škola iz Beograda : “Vladislav Ribnikar”, “Drinka Pavlović”, “Nikola Tesla”, “Vuk Karadžić”, “Milan Ć. Milićević”, “Siniša Nikolajević”, sa nastavnicima i bibliotekarima, i srednjih škola : Filološka gimnazija i Srednja medicinska škola (vaspitački smer), sa profesorima i bibliotekarima. Razgovaralo se o jeziku i pismenosti, i predstavljala se Danica za 2014.godinu i Danica za mlade. U razgovorima su učestvovali pisci i saradnici Zadužbine: prof. dr Boško Suvajdžić, mr Božidar Pešev, Gordana Maletić, Branko Stevanović, Blagoje Rogač i Ljiljana Simić.

Posebno nam je bila ukazana čast da prvi otvorimo Dan evropske baštine, 18. septembra, i da nam posetioci budu iz Turističke organizacije iz Zemuna. U programu su učestvovali: Etno grupa Bojane Nikolić sa polaznicima škole za etno pevanje, a igrokaz o slovima izveli su učenici osnovne škole “Nikola Tesla” iz Beograda. Goste je pozdravio mr Ljubomir Milutinović, upravnik Vukove zadužbine i upoznao ih sa delatnošću zadužbine, a o Vuku Stefanoviću Karadžiću i obeležavanju Vukovih jubileja govorio je dr Miodrag Maticki, predsednik Vukove zadužbine. Posle programa otvorena je i izložba Dani ćirilice, ogranka Vukove zadužbine iz Bavaništa (2002-2013) u organizaciji Vere Sekulić, predsednice ogranka Vukove zadužbine iz Bavaništa, a izložbu je postavila prof.dr Suzana Polič.

Izložba je izazvala veliko interesovanje, kako domaćih, tako i stranih posetilaca, i bila je produžena do 6.septembra. Posetioci su dobijali list Zadužbinu, prospekte o Danima Ćirilice iz Bavaništa, i katalog Vukove zadužbine. Deca sa roditeljima pevala su uz klavirsku pratnju, recitovali, i crtali poruke Vukovoj zadužbini.

Fotografije možete pogledati ovde.

Poseta OŠ “Vladislav Ribnikar” Vukovoj zadužbini