Svečana akademija “Filolog Vuk Stefanović Karadžić i Beč” održana je 13. novembra 2014. u biblioteci skupštine grada Beča, a povod je 200 godina od izdavanja prve srpske gramatike “Pismenice serbskoga jezika” u Beču i 150. godišnjica od njegove smrti. Svečanoj akademiji prisutvovao je veliki broj počasnih gostiju i eminentnih stručnjaka slavistike.

Svečana akademija pod nazivom “Filolog Vuk Stefanović Karadžić i Beč”održana je u četvrtak 13. novembra 2014. u Beču, a program se sastojao od naučnih predavanja stručnjaka slavističkih nauka i dramskog i muzičkog dela. Ova manifestacija je probudila veliko interesovanje bečke publike, a sala u biblioteci skupštine grada Beča (Wienbibliothek im Rathaus) bila je popunjena do poslednjeg mesta.

Svečani govori održali su Gordana Ilić Marković, profesorka sa odseka slavistike Univerziteta u Beču i Boško Suvajdžić, profesor sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U okviru naučnog dela, posle nedavne prezentacije u Beogradu, prvi put u inostranstvu predstavljena je knjiga “Mündliches Volksgut der
Serben” (“Srpska usmena narodna baština”). Prezentaciju knjige je održala Mina Đurić ispred Vukove zadužbine.

Prisutnim gostima prva se obratila poslanica skupštine grada Beča, Anica Matzka-Dojder, koja je u ime grada srdačno pozdravila goste i istakla povezanost Austrije i Srbije i važnost zajedničke istorije i negovanje iste.
Ambasador Republike Srbije u Austriji, njegova ekscelencija Pero Janković, prisutnima se obratio rečima hvale za organizaciju ove manifestacije, koja je još jedan dokaz kvalitetne istorijske i naučne saradnje Austrije i Srbije i izrazio želju da se ona i nastavi i ubuduće na brojnim poljima.

Upravnik odseka za slavistiku Univerziteta u Beču, Mihael Moser, u svom pozdravnom govoru zahvalio se učesnicima i organizatorima na održavanju ove Svečane akademije na način koji joj i dolikuje.

Organizacioni deo manifestacije, veoma uspešno, izvelo je udruženje “Dijaspora Media Association” iz Beča, uz veliku podršku grada Beča. Pokroviteljstvo na svečnoj akademiji preuzeo je na sebe bečki ministar za kulturu i nauku Andreas Mailath-Pokornu.

Program su muzički obogatile kompozicije iz 19. veka, “Tiho noći” Jovana Jovanovića Zmaja i “Srpski kvadril” Johana Štrausa mlađeg, u izvođenju Hristine Šušak (violina) i Ahsena Mehovića (gitara).

Posebnu pažnju publike izazvalo je scensko čitanje odlomaka iz predstave “Bečki prozori – Volim te od svega srdca – Vuk Karadžić i Ana Kraus”, autorke Gordane Ilić Marković. Vuka i Anu su glumili studenti slavistike Dražen Tešanović i Jennifer Resch. Autorka je ovaj recital posvetila Vuku Karadžiću kao mužu i ocu i njegovoj supruzi, Ani Karadžić, što je prikazalo Vuka i njegov život sa emotivne strane.

Po završetku zvaničnog dela programa upriličen je prijem za zvanice i goste.

Članak o svečanoj akademiji i galeriju slika možete pogledati ovde.

Svečana akademija “Filolog Vuk Stefanović Karadžić i Beč”