Episkop raško-prizrenski Gospodin Teodosije posetio je Vukovu zadužbinu 5. juna ove godine i razgovarao s Boškom Suvajdžićem, predsednikom Upravnog odbora, Ljubomirom Milutinovićem, upravnikom i Slavkom Vejinovićem, savetnikom Vukove zadužbine i Glavnim i odgovornim urednikom lista Zadužbina o unapređivanju saradnje Eparhije raško-prizrenske i Vukove zadužbine.

S obzirom da će 23 godište Danice Vukove zadužbine za 2016. godinu biti posvećeno Kosovu i Metohiji, dogovoreno je da se uz pomoć Eparhije obezbedi potreban broj primeraka ove izuzetno vredne knjige za sve srpske škole, kulturne i druge ustanove na Kosovu i Metohiji. Izraženo je uverenje i očekivanje da će i Kancelarija Vlade Republike Srbije za Kosovo i Metohiju pomoći ovu aktivnost, kao što je u mesecu maju pomogla predstavljanje Danice 2015 i Danice za mlade na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, u Prizrenskoj bogosloviji u Prizrenu i u Velikoj Hoči. U razgovoru je istaknuto da je Danica 2015 već dostavljena u sve srpske škole na Kosovu i Metohiji.

Gospodin Teodosije, episkop upoznao je sagovornike da je Eparhija objavila izuzetno vrednu monografiju na engleskom jeziku, u kojoj je na više od 1000 stranica, u koloru, predstavljeno hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije, srce zemlje srpskog naroda. Monografija će se objaviti i na srpskom jeziku.

Vukova zadužbina će preko svojih ogranaka, prenumeranata na svoja izdanja i putem lista Zadužbina popularisati ovo kapitalno izdanje Eparhije raško-prizrenske, kako bi ova vredna knjiga došla u ruke što većeg broja čitalaca u matici i dijaspori.

Vladika Teodosije poklonio je Vukovoj zadužbini monografiju Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije, srce zemlje srpskog naroda, a predstavnici Zadužbine polonili su Vladici najnovija izdanja Vukove zadužbine (Vukov Kovčežić, Prepisku XIII i knjigu O jeziku i književnosti III/2) i knjigu Tri veka Karlovačke mitropolije 1713-2013, koju su uredili saradnici Vukove zadužbine.

 

Slavko VEJINOVIĆ

 

Episkop raško-prizrenski, Gospodin Teodosije posetio Vukovu zadužbinu