Poziv da učestvujemo u manifestaciji „Dani evropske baštine 2015.“ rado smo prihvatili, jer je potekao od naših dragih prijatelja iz Vukove zadužbine s kojima saarađujemo već neko vreme. Članovi dramske i muzičke sekcije Medicinske škole „Beograd“ preuzeli su na sebe zadatak da ožive sećanje na zaboravljeni deo našeg nacionalnog kulturnog nasleđa. Tako je osmišljen igrokaz „Pesmom i pričom kroz stare zanate“.

Dana 28.9.2015. u 18 časova izveli smo svoj igrokaz u Vukovoj zadužbini. Učenica trećeg razreda Kristina Radić je svojom frulom najavila predstavu uz osvrt da je ona buduća babica i ukazala je na razliku tog zanimanja nekad i sad. Jovana Vitorović, Bojana Gošić i Nina Maksimović (učenice drugog razreda vaspitačkog usmerenja) i Lazar Rajić (učenik drugog razreda fizioterapeutskog usmerenja) su, predstavljajući savremenu decu, ukazali na nedovoljno poznavanje starih naziva nekadašnjih zanata i neophodnost upotrebe i Vukovog, ali i drugih rečnika, kao što je popularni Vujaklijin rečnik. Duh tradicije unele su devojke u narodnim nošnjama: Anđela Novović (II razred, fitioterapeut) koja je otpevala pesmu „Petlovi poju“; Kristina Stojanović i Ana Tešanović (II razred, vaspitači) koje su u dramskom delu predstavljale prošla vremena i objašnjavale tradiciju, sestre Milenković (III razred, vaspitači) koje su otpevale „Zapevala sojka ptica“ i Jovana Miklić (IV razred, vaspitač) koja je otpevala „Karanfil se na put sprema“. Sve je, svojom frulom, zaokružila Kristina Radić.

Profesorima Mariji Španić (muzička sekcija) i Mileni Kovačević (dramska sekcija) nije bilo teško da osmisle i realizuju ovu predstavu, jer imaju tako talentovane i vredne učenike, pa će se rado odazvati i budućim pozivima i umetničkim izazovima.

Marija Španić i Milena Kovačević

Medicinska škola „Beograd“

Pesmom i pričom kroz stare zanate