Ogranak Vukove zadužbine u Ljubljani, koji deluje pod nazivom Ustanova Vukova zadužbina, fondacija za proučavanje i očuvanje srpske kulturne baštine, organizovao je 15. februara 2016. godine, u Mesnom muzeju Ljubljana, a povodom Dana državnosti Republike Srbije, Jedanaesti Sretenjski sabor. Izveden je prigodan kulturno-umetnički program pod nazivom Sretenjski koncert 2016. u slavu nauke i zadužbinarstva, u kome su učestvovali Mešoviti hor Lipa zelenila je, pod dirigentskom palicom Karela Leskoveca, kao i umetnice iz Ruskog centra nauke i kulture u Ljubljani: Marina Igrickaja sopran i Olga Ulokina klavirska pratnja.

Ispred Vukove zadužbine saborskoj svečanosti prisustvovali su Boško Suvajdžić, predsednik Upravnog odbora i Slavko Vejinović, savetnik i Glavni i odgovorni urednik lista Zadužbina.

Obraćajući se prisutnima i pozdravljajući učesnike svečanog skupa, Boško Suvajdžić je govorio o najznačajnijim aktivnosti Vukove zadužbine u protekloj godini. Posebno je istakao da je Vukova zadužbina zaokružila rad na Sabranim delima Vuka Stef. Karadžića u 35 knjiga; objavila je fototipsko izdanje Vukovog Kovčežića za istoriju, jezik u običaje Srba cva tri zakona (Beč, 1849), priredila i objavila na nemačkom i ruskom knjigu Vuk Stef. Karadžić 1787–1864–2014 Srpska usmena baština, koja sarži najznačajnije Vukove tekstove srpske usmene narodne baštine. Takođe, istakao je da je objavljeno i 23 godište Danice Vukove zadužbine, koje je posvećeno Kosovu i Metohiji; knjiga Vukova zadužbina u 20. i 21. veku, autora Slavka Vejinovića i jubilarni, 100 broj lista Zadužbina.

O radu ogranka u Ljubljani govorio je predsednik Živorad Andrejić, a prof. dr Vladimir Osolnik evocirao je sećanja na Nikolu Teslu (1856-1943), povodom 160 godina od njegovog rođenja.

Na kraju svečanosti, uručena su i priznanja Vukove zadužbine zaslužnim pojedincima za doprinos u radu ogranka u Ljubljani i unapređivanju kulturnih veza i saradnje srpskog i slovenačkog naroda.

Narednog dana Sabora, predstavnike Vukove zadužbine (Boška Suvajdžića i Slavka Vejinovića), Živorada Andrejića i Vladimira Osolnika primio je župan grada Ljubljane, gospodin Zoran Janković, kojeg su obavestili o radu Ogranka Vukove zadužbine u Ljubljani, a bilo je govora i o aktivnostima vezanim za postavljanje spomenika Vuku Stef. Karadžiću u Ljubljani i Jerneju Kopitaru u Beogradu. Gospodinu Jankoviću poklonjena su i izdanja Vukove zadužbine: Danica 2016. i knjigu Slavka Vejinovića Vukova zadužbina u 20. i 21. veku.

 

Jedanaesti Sretenjski sabor ogranka Vukove zadužbine u Ljubljani