dscn1401

U Narodnoj biblioteci Srbije 9. novembra održana je 29. Skupština Vukove zadužbine kojoj su pored čelnih ljudi Zadužbine dr Miodraga Matickog, predsednika Skupštine Vukove zadužbine, prof. dr Boška Suvajdžića, predsednika Upravnog odbora, mr Ljubomira Milutinovića, upravnika Zadužbine, prisustvovali i brojni zadužbinari iz zemlje i inostranstva, gosti i prijatelji ove značajne ustanove. Među uglednim gostima bili su  i ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević  i Mladen Vesković, viši savetnik resornog Ministarstva.

Kako to običaji i tradicija nalažu, obraćajući se prisutnima u nadahnutoj i toploj besedi, Valentina Pitulić je rekla: „U proteklom periodu Vukova zadužbina bila je pregalac koji je podsticao negovanje vrednosti ukorenjene u kolektivnoj svesti Srba; stoicizam, istrajnost, radoznalost, pokrećući one teme koje su važan zalog budućim generacijama. Svojim tekstovima Vukova zadužbina bila je na svadbi, slavi, krštenju, Ivanjdanu, zadušnicama. Drugovala sa Banović Strahinjom i graditeljima Dečana, odvela nas do Simonide i metohijskih velikomučenika,  ali i doma Vukovog jezika u Tršiću. Saradnici Danice podsetili su nas na stara srpska jela, tri veka Jovana Cvijića, nasmejali nas šaljivom rubrikom, ali se ona vinula i u nova svemirska istraživanja Plutona. Vukova Zadužbina nas je pozivala, domaćinski pozivala na podvig reči, što i danas čini, i pomno pratila događaje među kojima i jedan veoma važan:  „9. novembar. Kosovo nije primljeno u UNESKO“.

Ne krijući oduševljenje besedom Pitulićeve Miodrag Maticki je rekao: „Vukova zadužbina upravo zaokružuje tri decenije svog rada i postojanja. Takođe, već sada pripremamo 25. godište Danice koje će biti u potpunosti Vukovo. Naš list Zadužbina, jedinstven u srpskoj književnoj periodici po tome na šta čitaocima skreće pažnju i po načinu kako prati rad Vukove zadužbine, odavno je premašio stoti broj i pojaviće se posle ove naše Skupštine. Pravi je trenutak da se načine kompletne bibliografije ovih glasila, da se intenzivira rad na digitalizaciji Vukovih Sabranih dela, da se u plan rada Zadužbine unese objavljivanje literature i bibliografije Vuka Karadžića, da se uobliči rad na rukopisu Goluba Dobrašinovića koji je čitavog veka radio taj mukotrpni posao na opštu našu slavu i diku, koji je čitav svoj radni vek posvetio Vukovom delu. Pravi je trenutak da se pozabavimo oživljavanjem rada pojedinih ogranaka, pre svega onog u Beču, kako smo to počeli kada je reč o ogranku u Banja Luci, da se osnuju novi, poput poslednje osnovanih u Krivoj Bari kod Bijeljine (Republika Srpska), u Pertu (Australija). Pravi je trenutak za sabiranje i razabiranje svih nas, u ovom novom vremenu i 21. veku“.

 

O programskim aktivnostima u toku ove godine i planovima za narednu govorio je  prof. dr Boško Suvajdžić. On je istakao da je okončan prevod Vukovog dela na engleski jezik, pa će se tako ovaj značajan kritički prevod pridružiti nemačkom i ruskom prevodu koji su, takođe, realizovali saradnici Vukove zadužbine.

U svečanoj atmosferi zadužbinari i gosti upoznati su sa dobitnicima Nagrade Vukove zadužbine za oblast nauke i umetnosti. Jelica Stojanović dobitnica je nagrade za nauku za knjigu „Put srpskog jezika i pisma“ u izdanju Srpske književne zadruge. Pročitano je obrazloženje Odbora za nauku. Dobitnica nagrade za umetnost je Biserka Rajčić. Ovaj ugledni prevodilac, esejista i putopisac nagrađen je za umetnost prevođenja.  Članovima Skupštine pročitano je obrazloženje predsednika Odbora za umetnost dr Draška Ređepa o  delu nagrađene Biserke Rajčić.

Posebna priznanja dobili su veliki dobrotvori, dobrotvori, a dodenjene su i zahvalnice. Najveći aplauz dobila je dugogodišnji sekretar Zadužbine gospođa Snežana Bojić koja je u Vukovoj zadužbini  bila od njenog osnivanja.

Rad Skupštine ulepšala je pevačka grupa „Lilian“ profesorke Ljiljane Antonijević. Na kraju nastupa profesorka Antonijević i njeni učenici na veliko oduševljenje zadužbinara otpevali su „Mnogaja ljeta“, a druženje i pesma nastavljeni su i posle  okončanja zvaničnog dela u prostorijama Doma Vukove zadužbine.

29. Skupština Vukove zadužbine