Vukova zadužbina i ovogodišnje izdanje literarnog časopisa i školskog zabavnika ,,Danica za mlade“ predstavljeni su, 19.novembra u fiskulturnoj sali OŠ ,,Đura Filipović“ u Pločici u opštini Kovin.

U organizaciji  OŠ,,Đura Filipović“ Pločica,  uz prigodan program, predstavljen je rad Vukove zadužbine i ,,Danica za mlade“.  Prisutne su pozdravili dr Miodrag Maticki, predsednik skupštine Vukove zadužbine i zamenik predsednika Matice srpske u Novom Sadu, mr Ljubomir Milutinović, upravnik Vukove zadužbine, Ljiljana Simić, urednica Vukovog čitalaštva i Božidar Pešev, književnik. Oni su govorili o Vukovoj zadužbini, ,,Danici za mlade“ i čitali svoje pesme i priče.

,, Cilj naše posete je da se deca upoznaju sa radom Vukove zadužbine i da čitanjem ,,Danice za mlade“ , dečje literarne radove  objavljenim u  ,,Danici za mlade“, motivišemo da što više čitaju i na taj način neguju  ćirilično pismo, ali i da utičemo da školske biblioteke postanu kulturni i obrazovni centri koji će okupljati decu, roditelje i prosvetne radnike“, istakla je Ljiljana Simić.

Uvodna reč pripala je, Živanki Jovanov, direktorki škole koja je predstavila školu, a potom su gosti imali priliku da čuju literarne radove talentovane dece iz literarne i novinarske sekcije i putem prezentacije saznaju o radu same škole.  Na veliku radost đaka, učenici su dobijali poklone, pa je tako Ljiljana Simić poklonila Milošu Mihajloviću, učeniku OŠ ,,Đura Filipović“,  torbu Zmajevih igara, a Nikolini Ognjanović je  poklonjena  knjiga ,,Slatke priče“.

Biblioteka OŠ ,,Đura Filipović“ dobila je na poklon knjige Vukove zadužbine iz Beograda, izdavačke kuće ,,Pčelica“ iz Čačka i ,,Enco Buk“ iz Beograda, a darivanju se, sa svojim knjigama, pridružila i Ljiljana Simić, koja je pročitala svoju priču ,,Pita od bundeve“ posvećenu selu Pločica.

 

Ivana JOVANOV

PREDSTAVLJENA VUKOVA ZADUŽBINA I ,,DANICA ZA MLADE“ U PLOČICI