U maloj sali Kolarčeve zadužbine predstavljena je „Danica“ 2017. godinu.   Dvadeset četvrto izdanje srpskog narodnog ilustrovanog kalendara posvećeno je „Srbima svima i svuda“ i obeležavanju tridesetogodišnjice rada Vukove zadužbine.

Obraćajući se  mnogobrojnoj publici, dr Boško Suvajdžić, presednik UO Vukove zadužbine istakao je da  su u novom godištu „Danice“ predstavljene kulturne, obrazovne i sveukupne društvene aktivnosti Srba u zemlji i svetu, koje imaju cilj očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda, njegovog jezika i pisma.  On je dodao da je kao i u svakom godištu  i u ovoj „Danici“ objavljen  Mesecoslov, za Srbe sva tri zakona, a zadržane su su i redovne rubrike: „Osvetljenja“, „Narodna književnost i umetnost“, „Svetosavska čitanka“, „Jezik“, „Opisanije namastira“, „Prvi srpski ustanak“,“Narodni kuvar“, „Astronomija“, i „Zadužbine“ kao i spisak prenumeranata.

Svoje priloge, publici u Kolarčevoj zadužbini predstavili su mnogobrojni autori „Danice“. Ljubinko Radenković je  govorio o „Jesenjim praznicima“,  o „Otkrivanju biste Vuka Stefanovića Karadžića u Ljubljani“ podsetio je Slavko Vejinović, profesorka Valentina Pitulić  zainteresovala je publiku  „Poslednjim zapisima narodnih umotvorina u selu Kusce kraj Gnjilana“, delove  iz svoje redovne rubrike „Podsetnik“ pročitao je stalni autor Žarko Rošulj, o „Pojanju u manastiru Hilandaru“ govorio je Dragan R. Mlađenović.

Posebnu boju, predstavljanju „Danice“ na Kolarcu dali su pesnici Matija Bećković, Ljubomir Ršumović i Rajko Petrov Nogo koji su nadahnuto govorili svoju poeziju.

Na predstavljanju „Danice“ u muzičkom programu  učestvovali su Dragan R. Mlađenović sa pojcima i studentkinje profesorke  Muzičke akademije iz Beograda Mirjane  Zakić i dramska umetnica Biljana Đurović.

 

Dušica Maticki

Predstavljena „Danica“ na Kolarcu
Tagged on: