Ogranak Vukove zadužbine iz Čačka, pod imenom Udruženje „Čuvari dela Vuka Karadžića”, organizovao je, uz podršku Turističke organizacije, Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i Školske uprave Čačak, 29. septembra 2017. godine, promociju Srpskog narodnog ilustrovanog kalendara „Danica”. Predstavnike Vukove zadužbine iz Beograda i publiku dočekali su u narodnim nošnjama učenici drugog razreda OŠ „Vuk Karadžić” iz Čačka, sa solju i pogačom koju je pripremila njihova učiteljica, poštujući običaje svoga kraja.

Veče je započelo toplim rečima dobrodošlice mr Grozdane Komadinić, predsednika Udruženja i dobitnika Zlatne značke i Vukove nagrade, nakon čega se prisutnima obratio dr Miodrag Maticki, glavni i odgovorni urednik, koji je, uz osvrt na uredničku koncepciju, istakao i dugogodišnju uspešnu saradnju sa čačanskim ogrankom. Upravnik Vukove zadužbine Ljubomir Milutinović je publici predočio brojne aktivnosti i izdavačku delatnost Vukove zadužbine, a akademik Dragutin A. Đukić, takođe dobitnik Vukove nagrade, poetski je opisao značaj „Danice” za očuvanje srpskog jezika.

Prosvetni savetnik Danijela Kovačević Mikić je o Školskom zabavniku „Danica za mlade” govorila ne samo kao o serijskoj publikaciji koju je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doniralo svim školskim bibliotekama, već i kao o riznici didaktičkih materijala koje nastavnici mogu i treba da koriste u svojim nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Koliko je to lako i moguće, posvedočili su, recitovanjem i izvođenjem nekih od brojnih književnih dela za decu koja čine sadržaj ovogodišnjeg izdanja, i učenici mlađih razreda iz OŠ „Vuk Karadžić” i učenici starijih razreda iz OŠ „Sveti đakon Avakum”, koje su pripremile nastavnice Jasminka Marić Glišović i Mila Mutavdžić, aktivni članovi Udruženja. Novinar i književnik Zorica Lešović Stanojević, nosilac Zlatne značke Vukove zadužbine, svojim voditeljskim kompetencijama je doprinela da veče bude uspešno organizovano.

Predstavljanje „Danice” u Čačku