MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP

U Prizrenu i Velikoj Hoči, od 12. do 13. oktobra 2017. godine održan je  MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP – SAVREMENA SRPSKA FOLKLORISTIKA V, Folklorno nasleđe Srba sa Kosova i Metohije u slovenskom kontekstu, na kome su učestvovali istaknuti folkloristi, naučni radnici i saradnici iz Srbije, Rusije, Poljske, Bugarske, Crne Gore i Republike Srpske. Obrađene su sledeće teme: Rad ruskog konzula Ivana Stepanoviča Jastrebova, Narodne umotvorine Srba sa Kosova i Metohije u slovenskom kontekstu, Kosovo i Metohija – duhovna i materijalna kultura i Savremena srpska folkloristika. Na posebnoj plenarnoj sednici predstavljena je Vukova zadužbina povodom velikog jubileja – 30 godina od njenog osnivanja. Organizatori međunarodnog naučnog skupa bili su Udruženje folklorista Srbije (Beograd) i Bogoslovija “Sveti Kirilo i Metodije“ u Prizrenu. Suorganizator je bio Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Na prigodnoj svečanosti u Domu kulture u Velikoj Hoči, 12. oktobra 2017. godine, Naučni skup je otvorio Njegovo Preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije koji je govorio o stanju na Kosovu i Metohiji i značaju ovog naučnog skupa za život i opstanak Srba na ovim prostorima. Učesnike naučnog skupa i prisutne goste zatim su pozdravili: dr Dragan Hamović, posebni savetnik ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik Udruženja folklorista Srbije i predsednik Upravnog odbora Vukove zadu­žbi­ne. Kulturno-umetnički program izveli su đaci Bogoslovije „Sv. Kirilo i Me­to­dije“ u Prizrenu i Nacionalni ansambl „Venac“ iz Gračanice. Mladi bogoslov Milan Kostić kazivao je tekst Jastrebov u Prizrenu.

Rad Međunarodnog naučnog skupa Savremena srpska folkloristika V nastavljen je plenarnim izlaganjima u Velikoj Hoči. Bojan Jovanović (Beograd) govorio je na temu Krsna slava na Kosovu i Metohiji, Andrej Moroz (Moskva) Što i kako govore sveti u folklornim legendama i Valentina Pitulić (Kosovska Mitrovica) Hrišćanski simboli u zapisima Ivana Stepanoviča Jastrebova.

Posle plenarnih izlaganja nastavljen je rad po sekcijama u Velikoj Hoči i Bogosloviji „Sveti Kirilo i Metodije“ u Prizrenu, na kojima je podneto 28 referata o najznačajnijim pitanjima folklornog nasleđa Srba sa Kosova i Metohije, o duhovnoj i materijalnoj kulturi Srba na Kosovu i Metohiji i radu ruskog konzula Ivana Stepanoviča Jastrebova na očuvanju kulturnog i duhovnog identiteta Srba na prostorima Kosova i Metohije.

Na posebnim plenarnim sednicama Vukova zadužbina predstavila je svoj rad povodom 30 godina od njenog osnivanja i 230 godina od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića. Govorili su prof. dr Boško Suvajdžić i Slavko Vejinović i tom prilikom poklonili su Biblioteci Bogoslovije „Sv. Kirilo i Metodije“ vredna izdanja Vukove zadzžbine. U okviru programa skupa predstavljen je časopis Folkloristika za 2016. i 2017. godinu (govorile su urednice prof. dr Sonja Petrović i dr Smiljana Đorđević Belić), kao i knjiga Milisava Savića Epska Srbija. Govorili su mr Jovan Pejčić, prof. dr Boško Suvajdžić i prof. dr Valentina Pitulić. Održan je zapažen Okrugli sto Bogoslovsko čitanje zapisa Ivana Stepanoviča Jastrebova. Poseban utisak na Naučnom skupu imalo je otvaranje izložbe Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata. Rukovodilac projekta je Aleksandra Vasilić.

Učesnici naučnog skupa posetili su crkvu Sv. Arhiđakona Stefana (XIV vek) i Gospodarsku kuću Saraj u  Velikoj Hoči, Bogorodicu Ljevišku u Prizrenu, učestvovali su u Sv. Liturgiji u Pećkoj Patrijaršiji i posetili manastir Visoki Dečani.

Na kraju rada Naučnog skupa dogovoreni su način i rokovi do kada učesnici skupa treba da dostave konačne tekstove referata i saopštenja za objavljivanje Zbornika o ovom značajnom događaju. Opšti je zaključak da je Međunarodni naučni skup Savremena srpska folkloristika V ispunio visoka očekivanja u naučnom smislu, te da je predstavljao vredan podsticaj za očuvanje i negovanje duhovne baštine i kulturnog nasleđa srpskog naroda na prostorima Kosova i Metohije.

Slavko VEJINOVIĆ

SAVREMENA SRPSKA FOLKLORISTIKA V ,,Folklorno nasleđe Srba sa Kosova i Metohije u slovenskom kontekstu“