OŠ „BRANKO RADIČEVIĆ“ NOVI BEOGRAD

Negujmo maternji jezik

U želji da zajedno sa svojim učenicima obeleže Međunarodni dan maternjeg jezika, novobeogradski bibliotekari osnovnih škola organizovali su svojevrsno književno druženje.

Svečana sala Osnovne škole „Branko Radičević“ je u utorak, 21. februara 2017. godine bila ispunjena učenicima trećeg, četvrtog i petog razreda i bibliotekarima osnovnih škola: „Branko Radičević“, „Vlada Obradović Kameni“, „Jovan Sterija Popović“, „Kralj Aleksandar I“, „Laza Kostić“, „Milan Rakić“ i „Stefan Nemanja“.

Tanja Maljoković, bibliotekar škole domaćina, pozdravila je prisutne, a potom su o negovanju maternjeg jezika, pisma i kulture sa učenicima razgovarali Ljiljana Simić, dugogodišnji neumorni predstavnik „Vukove zadužbine“, i Branko Stevanović, jedan od omiljenih pesnika za decu. Uz brzalice, pesme i priče, Ćirila i Metodija, Klimenta i Nauma, Svetog Savu, Vuka Karadžića i Minu Karadžić, Branka Radičevića, Nikolu Teslu i čika Jovu Zmaja – vreme je proletelo.

Ono što je propratilo i početak i kraj ovog druženja jeste refren Branka Stevanovića:

„Biraj reči, nepismenost spreči,

jezik leči, glupost da ne zveči,

čuvaj jezik srpskih velikana,

radi prošlih i budućih dana.“

Jasmina RADOVANOVIĆ

 

KOVIN

Biblioteka „Vuk Karadžić“

Biblioteka „Vuk Karadžić“ u Kovinu, u saradnji s Vukovom zadužbinom, organizovala je 10. aprila 2017. predstavljanje Danice za mlade IX.

U bašti Biblioteke, uz prigodan program, urednica Vukovog čitališta Ljiljana Simić predstavila je rad Vukove zadužbine, a potom i ovogodišnje izdanje literarnog časopisa i školskog zabavnika Danicu za mlade IX.

Danica za mlade je jedinstveni časopis koji predstavlja savremene dečje pisce sa najnovijim ostvarenjima i objavljuje priloge pisaca – pesme, priče, basne, balade, anegdote, zagonetke, aforizme, skečeve, šaljive pesme, bonton za mlade, legende.

Ljiljana Simić je predstavila Danicu za mlade i govorila o značaju čitanja našeg pisma i o dečjim literarnim konkursima na kojima talentovana deca učestvuju sa svojim radovima.

Gost na promociji bio je poznati dečji pesnik Božidar Pešev, koji je čitajući šaljive pesme, zagonetke i anegdote predstavio svoje književno stvaralaštvo.

Učenice koje su prisustvovale na promociji i čiji radovi su nagrađeni na literarnom konkursu, koji raspisuje Biblioteka, čitale su svoje literarne radove, a talentovani učenici čitali su pesme iz Danice za mlade.

Danica Todoresko, učenica VI razreda OŠ „Miša Stojković“ iz Gaja, pročitala je svoj rad na temu „Kad bi jastuci progovorili“, koji je osvojio drugu nagradu, a Sara Bjelajac, učenica V razreda OŠ „Sava Maksimović“ iz Mramorka, pročitala je svoj rad na temu „Niko nije kao on“, koji je osvojio treću nagradu.

Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin dobila je na poklon knjige Vukove zadužbine, a darivanju se pridružio i pesnik Božidar Pešev, koji je takođe poklonio svoje knjige.

Jelena STOJANOVIĆ

 

BAVANIŠTE

Osnovna škola „Bora Radić“

Osnovnu školu „Bora Radić“ posetili su predstavnici Vukove zadužbine iz Beograda. U prepunoj biblioteci naše škole đacima i nastavnicima obratili su se Ljubomir Milutinović, upravnik Vukove zadužbine, Ljiljana Simić, urednica „Danice za mlade”, i Vesna Aleksić, književnica za decu. Gosti su našoj školi poklonili raznovrsne knjige, a među njima i „Danicu za mlade”, koju sada učenici mogu da pronađu u biblioteci.
O radu Zadužbine govorio je njen upravnik, koji je istakao da Vuk Stefanović Karadžić nije značajan samo za Srbiju već i za druge zemlje. Zbog toga smo objavili knjige „Vuk Stef. Karadžić 1787-1864-2014, Srpska usmena narodna baština” na nemačkom, ruskom i engleskom jeziku, i one su doživele veliki uspeh. U saradnji sa Ministarstvom kulture, očekujemo da uskoro objavimo knjigu Srpska usmena narodna baština i na francuskom jeziku, rekao je prisutnima Ljubomir Milutinović.
Književnica Vesna Aleksić, koju je Ljiljana Simić najavila kao „zvezdu u usponu”, ukratko je predstavila najnoviju knjigu „Ludvig van Mocart”, ali nije htela da o njoj posebno govori, već je želela samo da zainteresuje prisutne za svoj roman.
O „Danici” i „Danici za mlade” govorila je Ljiljana Simić. Ona je pročitala i kraći prozni tekst o svom detinjstvu, koje je povremeno provodila u Bavaništu.
Da bi se naši gosti prijatno osećali u našoj sredini, odabrani učenici izveli su prigodan umetnički program, uz muzičke i literarne radove učenika. Predstavnici Vukove zadužbine bili su iznenađeni ovom priredbom i, hvaleći učenike, najavili nastavak saradnje s našom školom.

Teodora DELIĆ

 

PROLEĆNI BRANKOVI DANI 2017.

„Danica za mlade“ u Sremskim Karlovcima

Po tradiciji, između dana rođenja Branka Radičevića po starom i novom kalendaru, od 15. do 28. marta, odvijao se niz bogatih programa u okviru manifestacije „Prolećni Brankovi dani 2017“ u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu – u znaku obeležavanja 170. godišnjice objavljivanja Brankove prve knjige pesama u Beču, čuvene 1847. godine i obeležavanja 193. godišnjice njegovog rođenja.

Tim povodom, u čast velikog romantičarskog pesnika, i u ime njegove saradnje sa Vukom St. Karadžićem, u osnovnoj školi „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima, 16. marta, Brankovo kolo ugostilo je predstavnike Vukove zadužbine iz Beograda. U mladolikoj atmosferi, uz isticanje značaja „večito mladog pesnika“, predstavljen je časopis „Danica za mlade“.

Urednica Vukovog čitališta Ljiljana Simić nadahnutim slovom upoznala je učenike sa radom i delatnostima Zadužbine, podsetila da srpska duhovna kultura u mnogim oblastima počinje od Vuka, kao jedne od najznamenitijih ličnosti srpske književnosti, nauke i istorije. Osobenu radost tokom susreta pričinio je razgovor sa đacima o drugovanju Branka Radičevića, Đure Daničića i Mine Vukomanović u Beču. „Danica za mlade“ predstavljena je kao ugledan literarni časopis i školski zabavnik koji donosi najnovija ostvarenja savremenih autora za decu. Odabranim primercima časopisa, na radost i korist učenika i nastavnika, obogaćena je školska biblioteka.

Prisustvo pesnika za decu, u pretprolećnom ambijentu Sremskih Karlovaca, bila je čast za sve okupljene. Pesnici Rajko Lukač, Božidar Pešev i Branko Stevanović kazivali su naizmenično, u šaljivom pesničkom nadigravanju, brojne pesme, priče, aforizme, legende i basne, postavljali zagonetke i prepričavali anegdote sa Dobricom Erićem, Ljubivojem Ršumovićem, Duškom Trifunovićem.

Karlovačkim đacima ukazano je da se u svakom broju „Danice za mlade“ objavi nekoliko odabranih učeničkih radova, iz raznih mesta po Srbiji. Tokom programa nastupile su i tri darovite učenice ove škole Sofija Bigović, Sunčica Mićić i Jovana Ratković, koje su sa velikim uzbuđenjem kazivale poeziju Branka Radičevića. Pripremila ih je nastavnica srpskog jezika Danijela Nikolić. Tom prilikom predstavnicima Zadužbine darivani su školski list „Stražilovac“ i brojna izdanja Brankovog kola. Susret je završen pozivanjem za naredno okupljanje u proslavljenom središtu srpske duhovnosti i kulture.

Marija SLOBODA

 

Obeležen Međunarodni dan pismenosti

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – Unesko, proglasila 1967. godine 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti,  da bi se svake godine, bar na ovaj dan, istakla važnost čitanja i pismenosti, kako u životu pojedinca, tako i društva u celini.

Ovim povodom u Srpskoj čitaonici u Irigu, 8. septembra 2017. godine za učenike osnovne škole Dositej Obradović u Irigu priređen je program kojim se predstavila Vukova zadužbina iz Beograda. O zadužbini, koja nosi ime našeg „oca pismenosti  i savremenog jezika“  Vuka Karadžića, govorio je upravnik mr Ljubomir Milutinović. Dr Miodrag Maticki predsednik Vukove zadužbine govorio je o značaju pismenosti i obrazovanja  svih, a posebno mladih , dok je izdanje Vukove zadužbine „Danicu za mlade“ predstavila  Gordana Maletić, urednica, književnica i pisac za mlade. Ljiljana Simić, urednica „Vukovog čitališta“ govorila je  o Vuku koji je bio veliki putnik, ali  i o igrama koje su deca igrala u njegovo vreme.

Muzički deo programa izvele su na klaviru Iva Babić i Lana Marić, a Vasilisa Kvas i Čeda Aleksić predstavili su svog omiljenog pisca za decu, svi učenici iriške osnovne škole Dositej Obradović.

Na kraju programa jednu od svojih priča iz zbirke „Azbučni voz“ pročitao je poznati dečiji književnik Todor Bjelkić, iz Iriga.

Branislav  JOVIČIĆ

 

Deca u Vukovoj zadužbini

Povodom Dana Evropske baštine Vukovu zadužbinu posetila su deca iz vrtića Terazije i Udruženja Plava školjka, koja su učestvovala u programu Nasleđe i priroda: lepeza mogućnosti. Oni su ogvorili ćirilična slova, recitovala pesme i izvela himnu posvećenu Terazijama. Nadica Blažić, osnivač i predsednik Udruženja Plava školjka vodila je radionicu sa decom, a Ljiljana Simić, urednica Vukovog čitališta pričala je deci o Vuku i čitala odabrane priloge iz knjige Danica za mlade. Na kraju druženja, koje je proteklo u veselom raspoloženju, deca su poslužena slatkišima.

Ljiljana SIMIĆ

Vukovo čitalište u 2017. godini