Susretom s književnicom Vesnom Aleksić koja je, zahvaljujući nagradama koje su njene knjige osvojile na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu i Sajmu knjiga u Beogradu, imala čast da bude prvi gost pisac, u četvrtak, 14. 11. 2018. godine, u Vukovoj zadužbini zaživelo je Četvrtkovo čitalište. Goste su u ime Vukove zadužbine pozdravili upravnik Vukove zadužbiie Slavko Vejnović i urednik Vukovog čitališta Vukove zadužbine Ljiljane Simić. Vukovo čitalište postoji već pet godina, a cilj Četvrtkovog čitališta je da se u okviru jednočasovnog programa svakog četvrtka deci, njihovim roditeljima i školama predstave pisci čija su dela dobila prestižne nagrade i da se mladi čitaoci upoznaju sa stvaralaštvom savremenih srpskih pesnika i pripovedača za decu, te da se predstave renomirani izdavači koji objavljuju književnost za decu. Ideja je da svaki pisac dovede svoga gosta, a kao gost Vesne Aleksić programu je prisustvovala Jelena Dragojlović, urednik Kreativnog centra.

Ovoga četvrtaka su  programu posvećenom Vesni Aleksić prisustvovala deca iz OŠ „Lazar Savatić“, OŠ „Nikola Tesla“ i Medicinske škole iz Beograda (smer: babica vaspitač) u pratnji svojih roditelja i profesora. Vesna Aleksić predstavila je svoje knjige. Ha kraju časa organizovan je kviz u okviru kojega su deca iznosila svoja zapažanja o knjigama, a zauzvrat su nagrađena knjigama Vesne Aleksić u izdanju Kreativnog centra.

Već sledećeg četvrtka u okviru Četvrtkovog čitališta predstaviće se Nikoleta Novak s knjigom „Prijatelji iz savane“ u izdanju „Pčelice“, a zatim će Gordana Maletić predstaviti svoju knjigu „Katarke Beograda“ i tako redom. Četvrtkovo čitalište uskoro gostuje u Kragujevcu, a planirana su gostovanja širom Srbije.

Aleksandra Drakulić

Četvrtkovo čitalište Vukove zadužbine spaja decu i knjige