Učenici odeljenja 1/5 i 2/3 Ogledne osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ posetili su 22. novembra 2018. godine Dom Vukove zadužbine i prisustvovali predstavljanju knjige „Prijatelji iz savane“, pisca za decu Nikolete Novak.

„Prijatelji iz savane“ su zbirka ilustrovanih edukativnih priča u kojima su životinje likovi alegoričnih situacija o ljudskim manama karakterističnim za period detinjstva i odrastanja. Od majmuna će deca učiti o sebičnosti, od žirafe kako biti realan, a ne sa glavom u oblacima, od noja o stidljivosti, od zebre će naučiti da nije lepo ljutiti se, od lavića će učiti o mani tvrdoglavosti, a slonče će nam pokazati da nema razloga plašiti se. Knjigu je majstorski ilustrovao Aleksa Jovanović i tako joj dao visoku likovnu vrednost, a Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) je nagradilo za najbolje oblikovanu dečju knjigu na 63. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Promociji je prisustvovala i urednica Izdavačke kuće „Pčelica“ iz Čačka, izdavač ove knjige, gospođa Bojana Jovanović koja je učenicima na kraju druženja podelila poklone (raspored časova i blok za beleške), a petoro najbržih i najsnalažljivijih učenika su uspeli da osvoje i poklon knjigu jer su tačno odgovorili na kviz pitanja koja im je Nikoleta Novak postavila.

Prvaci i drugaci iz OOŠ „Vladislav Ribnikar“ su uživali zahvaljujući pre svega gostoprimstvu i druženju koje im je priredila gospođa Ljiljana Simić, urednica Vukovog čitališta. Predstavljanju knjige „Prijatelji iz savane“ prisustvovali su i novinari „Politike“ koji će o ovom susretu objaviti na stranicama namenjenim najmlađima, u „Politici za decu“.

Predstavljanje knjige „Prijatelji iz savane“ Nikolete Novak u Domu Vukove zadužbine