U petak 23.11.2018. godine na dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu „Četvrtkovo Vukovo čitalište“ Vukove zadužbine iz Beograda održalo je književno veče pod nazivom „Radost čitanja, susretanja i pitanja“. U prepunoj sali dečje biblioteke, u predivnom ambijentu, učešće su uzeli Ljiljana Simić, urednica Vukovog čitališta, Slavka Petković Grujičić, Božidar Pešev, Rajko Lukač i kao gost, mladi kragujevački pisac Aleksandar Janjušević. Ovo je inače bilo prvo gostovanje čitališta van Beograda. U publici, koja je zadovoljna napustila biblioteku bili su učenici sledećih kragujevačkih škola: OŠ „Natalija Nana Nedeljković“, OŠ „Moma Stanojlović“, OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ , OŠ „Stanislav Sremčević“, OŠ „Živadinka Divac“. Učenici su sa pažnjom slušali pisce koji su čitali svoja dela a zatim aktivno učestvovali u programu. Na kraju, u kvizu o poznavanju Vukovog lika i dela i dečje književnosti uopšte, podeljene su vredne nagrade,knjige, dar Vukove zadužbine.

Pored učenika, njihovih nastavnika, roditelja, baka i deka, susretu su prisustvovala i još dva kragujevačka pisca za decu – Momčilo Milojević i Zoran Ranitović.

Poseban pečat, u mesecu novembru – mesecu slava, dala je pisac Slavka Petković Grujičić svojim pričama o verskim praznicima i krsnim slavama. Jednoglasan je zaključak, kako samih pisaca tako i posetilaca, da je ovo književno veče u potpunosti opravdalo očekivanja, sa željom da se ovakva druženja nastave i u drugim gradovima.


Radost čitanja, susretanja i pitanja