Višegodišnja saradnja Vukove zadužbine i Ekonomske škole „Nada Dimić“ pokazuje da u ovoj stručnoj školi ima mnogo učenika i nastavnika koji vole knjigu i čitanje, lepu reč i druženje sa književnicima. Za članove Literarne sekcije „Sremac“ takvi susreti su najlepši javni čas i prilika da se uči od najboljih književnih stvaralaca. Ove godine su nam krajem marta svoja prozna i poetska dela predstavili književnici „Danice za mlade“, Božidar Pešev i Oliver Janković, a o ovogodišnjem broju časopisa govorila je urednica Vukovog čitališta, Ljiljana Simić.

Učenici i nastavnici škole zainteresovano su slušali pesme Božidara Peševa, naročito pesmu „Srbobranska muza“, posvećenu idealnoj dragoj našeg romantičara Laze Kostića, a zatim i dirljivu elegiju o nedavno preminuloj književnici Grozdani Olujić. Ovaj svestrani stvaralac slikovito nam je govorio o izvorima svoje inspiracije i kreativnim „mukama“ da pesmu konačno uobliči, objašnjavajući svoj rad kao stalno prepravljanje, samokritično menjanje dela – ponekad i u previše varijanti. Nekada pesma ne postane poezija, ne izazove osećanje i bolje ju je pocepati nego objaviti da bi bila još jedna u zbirci, savetovao je Pešev mladim književnim stvaraocima, kojih je bilo najviše na ovom književnom susretu.

Oliver Janković nam je bio prvi put u gostima, a svoj rad predstavio je pesmama različitih lirskih tema i tonova, od rodoljubivih do misaonih. Veliko interesovanje ovaj autor je izazvao pročitavši poglavlje iz svog romana „Srećan kraj“, u kome dečak od papira, po imenu Srećan Kraj, odlučuje da iskoristi priliku i oproba pravi život, van stranica knjige, u kojoj se sve lepo završava. „Potrebno je osetiti život i njegove istinite priče i pri tom pomoći drugima da budu srećni.“ Rečenica iz uvodnog poglavlja pozvala je sve pažljive slušaoce da pročitaju ovaj roman i da obogate svoj svet još jednim neobičnim pogledom na stvarnost koja nas okružuje.

U drugom delu ovog književnog susreta predstavljeni su najbolji radovi članova Literarne sekcije „Sremac“ i nagrađeni radovi učenika sa ovogodišnjih literarnih takmičenja. Pročitana su nagrađena dela prošlogodišnjih maturanata, pesme Nikole Josimovića iz ciklusa „Postanje“ i kratka priča „Sačekuša“ Nevene Saković. Njihovi radovi su štampani u „Danici za mlade“ Vukove zadužbine jer su pobednici Literarnog konkursa „Vukovo zvono“ u Loznici.

Potom smo slušali nagrađene radove članova „Sremca“, Marka Novakovića i Nine Radovanović, učenika trećeg razreda, kao i najbolje radove sa školskog literarnog konkursa, među kojima se ističe pesma Lazara Prendovića, učenika četvrtog razreda. Na kraju ovog martovskog susreta pisci i urednica Vukovog čitališta poklonili su školskoj biblioteci svoje knjige, kao i knjige i časopise Zadužbine.

Snežana OBRADOVIĆ

Književni susret u Zemunu