Međunarodni dan knjige za decu obeležava se od 1967. godine, na dan kada je rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik, bez čijih bajki se ne može zamisliti odrastanje dece širom sveta, a uveden je u cilju promocije dečje književnosti i čitanja kako bi se skrenula pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca.

Jedanaesto godište Danice za mlade, školskog zabavnika za 2019. godinu, deo kalendara Danica Vukove zadužbine, posvećeno je stvaralaštvu za decu i stvaralaštvu dece autora i ogledni je časopis koji predstavlja savremene dečje pisce sa najnovijim ostvarenjima. Ovo jedanaesto godište Danice za mlade predstavljeno je 2. aprila 2019. godine, simbolično na Međunarodni dan knjige za decu, u biblioteci OOŠ „Vladislav Ribnikar“, učenicima petog razreda koji su došli u pratnji nastavnica.

Ljiljana Simić, Rajko Lukač i Slavka Petković Grujičić u razgovoru sa školarcima ustanove „Vladislav Ribnikar“

Danicu za mlade učenicima je predstavila Ljiljana Simić, urednica Vukovog čitališta. Ona je govorila o značaju ovog školskog zabavnika, o ličnosti Danice za mlade za 2019. godinu, o pesniku Branku Stevanoviću, o Valjevskoj gimnaziji koja je škola ogledalo i uzor i Đaku – pesniku godine Danice za mlade, prošlogodišnjem učeniku generacije OOŠ „Vladislav Ribnikar“, a sada učeniku Matematičke gimnazije, Luki Baroviću. Luka je ovom prilikom govorio stihove tri svoje pesme koje su objavljene u Danici za mlade: Hvala mami rodi i tetki prirodi, Milo za drago i Oproštaj.

Mladoj publici predstavili su se i književnici Slavka Petković Grujičić i Rajko Lukač koji su čitali svoje priče i pesme i uživali u nadmudrivanju sa đacima, a đaci su za kraj lepog druženja pročitali nekoliko pesama iz ovogodišnje Danice za mlade.

Mirjana ŠOŠKIĆ

Međunarodni dan knjige za decu