U maloj sali Kolarčeve zadužbine, na Veliki četvrtak, predstavnjena je Danica za 2019. godinu.   Dvadeset  šesto izdanje srpskog narodnog ilustrovanog kalendara posvećeno je  godišnjici Srpskog rječnika i Srbima na Kosovu i Metohiji.

Umesto uobičajene uvodne reči, voditeljka susreta, dramska umetnica Rada Đuričin pročitala je deo priloga Rađanje Vukovog Srpskog rječnika  urednika Danice dr Miodraga Matickog.

Kao i u svakom godištu,  i u ovoj Danici objavljen je  Mesecoslov, za Srbe sva tri zakona, a zadržane su su i redovne rubrike: Osvetljenja, Narodna književnost i umetnost, Svetosavska čitanka, Jezik, Opisanije namastira, Prvi srpski ustanak,Narodni kuvar, Astronomija,  Zadužbine kao i spisak prenumeranata.

Na promociji je ukazano da je u Letopisu  XXI veka u Danici, koji je stalna rubrika ovoga zabavnika, izdvojeno je otvaranje 16. Međunarodnog kongresa slavista koji je prvi put održan u Beogradu u avgustu 2018. godine kada se učesnicima  obratio predsednik Međunarodnog komiteta slavista prof. dr Boško Suvajdžić. 

Svoj rad u Danici, u rubrici  Voćke u duhovnoj kulturi Srba izložio je  Ljubinko Radenković, potpredsednika Vukove zadužbine i dopisni član SANU.

Rada Đuričin pročitala pesmu Boška Suvajdžića Moj Dučić, a Milan Orlić je kazivao svoju pesmu Odziv Milošu Crnjanskom.

Valentina Pitulić, profesor na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici i Bogosloviji Sveti Kirilo i Metodije u Prizrenu i predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Matice srpske  pročitala je  deo iz njenog priloga u ovogodišnjoj Danici koji slovi: Traganje za božurom.

Pročitana je pesma Ratka Popovića Majka svoj krst razgovara, a Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka izneo je  osnovne postavke iz priloga objavljenog u Danici koji slovi: Kosovo i Metohija – istorija i kultura.

Zorica Bajin Đukanović za ovu priliku  pročitala je dve svoje pesme iz ovogodišnje Danice za mlade Sanjaj i putuj i Živa voda.

Dužna pažnja ukazana je i  dodatku  Danice –  Danici za mlade, koja se  štampa  i kao posebno izdanje.

U muzičkom delu promocije, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine učestvovao je pojac  Dragan R. Mlađenović.

Predstavljanje Danice 2019. na Kolarcu