Najstarija i najznačajnija kulturna manifestaciju u Srbiji – Vukov sabor, po 86. put, održan je u Loznici i Tršiću od 9. do 15.septembra. Vukova zadužbina iz Beograda, uz loznički Centar za kulturu i Grad Loznicu bila je organizator Sabora. Tokom saborovanja održano je dvadeset različitih programa, izložbi, književnih večeri, pozorišnih predstava i koncerata. Profesor Filološkog fakulteta iz Beograda i predsednik UO Vukove zadužbine dr Boško Suvajdžić rekao je da već niz godina uspostavljamo vezu između proučavanja srpskog jezika, književnosti i kulture u Vukovom Tršiću, Vukovog sabora i katedri u svetu na kojima se izučava sprski jezik. Sve je to nešto što dovodi svet u Tršić i Tršić odvodi u slavistički svet.

VUKOVA ZADUŽBINA NA 86. SABORU

UTORAK, 10. SEPTEMBAR 2019.

Drugog dana saborovanja u Gimnaziji „Vuk Karadžić“ predstavljen je srpski, narodni, ilustrovani kalendar „Danica“ u izdanju Vukove zadužbine iz Beograda. Urednik, dr Miodrag Maticki istakao je da se oko „Danice“ okupljaju ogranci od Crne Gore do Banjaluke, Gradiške i Pešte.

dr Miodrag Maticki

„Danica“ i „Danica za mlade“ predstavljaju legitimaciju Vukove zadužbine i imaju niz priloga i sadržaja koji prate Vukovo delo od jezika, preko opisivanja manastira do „Svetosavske čitanke“. Ovde, pred gimnazijalcima, upravo podstičemo interesovanje za srpski jezik, književnost i kulturu – poručio je prof. dr Boško Suvajdžić.

prof. dr Boško Suvajdžić

U prostoru stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović predstavljena je knjiga „Vukove priče o rečima“. Uz „Vukove srpske narodne pripovetke“, koje smo priredili i predstavili pre godinu dana, kompletirali smo Vuka pripovedača. On je preokrenuo prozu 19. veka i udario temelj novom pravcu, najviše zahvaljujući svom „Rečniku“. Vukov sabor zaslužuje međunarodno priznanje, a knjige nisu samo za Sajam knjiga u Beogradu. Ima i onih „vukovskih“, o jeziku i kulturi, koje treba prvo ovde da se nađu – rekao je dr Miodrag Maticki na promociji „Vukovih priča o rečima“.

SREDA, 11. SEPTEMBAR 2019.

“Biblioteka usmene književnosti” predstavila se delom “Poslovice i izreke u srpskoj književnosti 1818 -1877”, čiji su priređivači Milorad Radević i Miodrag Maticki. Pored priređivača Matickog, na promociji je govorio i dr Branko Zlatković.

PETAK, 13. SEPTEMBAR 2019.

U Obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću, u okviru programa 86. Vukovog sabora, predstavljen je zbornik radova „Unutrašnje putovanje Janka Vujinovića“, književnika i pisca rođenog u Bradiću, kod Loznice. U zborniku je sabrano je sve što je o Vujinoviću rečeno na Okruglom stolu održanog u Tronoši 2017. godine povodom obeležavanja jubileja sedam vekova te svetinje u kojoj je slavni Vuk stekao prvu pismenost. Na promociji su govorilu dr Miodrag Maticki, profesor dr Danica Andrejević, profesor dr Boško Suvajdžić, mr Marko Paovica, mr Milan Lukić i Janko Vujinović. Organizator je bio Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ i Biblioteka Vukovog zavičaj.

SUBOTA, 14. SEPTEMBAR 2019.

U Obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ predstavljen je „Spomenar Mine Karadžić“ sa prevodima na nemački i ruski jezik. Govorili su Miodrag Maticki i Ljiljana Simić, urednica Vukovog čitališta Vukove zadužbine. Posebnu pažnju izazvao je zbornik „Studije o srpskoj književnosti“ dr Gabrijele Šubert koja je objavljena u okviru edicije „Studije o Srbima“. Pored autorke, o knjizi su govorili i Boško Suvajdžić i Vesna Matović. Iz bogatog programa 86. Vukovog sabora izdvajamo i predstavljanje naučnog zbornika radova „Savremena srpska folkloristika VI“. O zborniku sa govorili Danijela Petković i Boško Suvajdžić.

NEDELJA, 15. SEPTEMBAR 2019.

Završna svečanost 86. Vukovog sabora održana je na otvorenoj pozornici kraj reke Žeravije u Tršiću. Posle „Himne Vuku“ Stevana Stojanovića Mokranjca saborsku besedu održao je reditelj Emir Kusturica. Posetioci su u umetničkom programu videli premijerno izvođenje pozorišne predstave „Odbegli princ“ profesora Boška Suvajdžića. Dramaturg je bio Staša Petrović a reditelj Darko Kamarit. Uloge su tumačili: Joakim Tasić kao Princ Rastko Nemanjić/Sveti Sava, Aleksandar Srećković Kubura kao Stefan Nemanja/Simeon, Ljubinka Klarić kao Ana Nemanjić,Staša Nikolić kao Đurđinka, služavka, monahinja, Lepomir Ivković kao Monah, Đorđe Branković kao Vuk Karadžić, Ivan Zablaćanski kao Vukan Nemanjić i Marko Vasiljević kao Stefan Nemanjić.

86. VUKOV SABOR