Kao počasni gosti Vukove zadužbine imali smo čast da sedimo za istim stolom sa brojnim književnicima i našim domaćinima iz Vukove zadužbine. Oni su govorili i sa nama razgovarali o delu Na putu srebra književnice Gordane Maletić. Bilo nam je zadovoljstvo da otvorimo ovu promociju sa nekoliko reči o Vukovoj zadužbini, čija zgrada spada u najstarije i najvrednije spomenike Beograda, kao i da govorimo o životu i radu književnice Gordane Maletić.

Uživale smo u društvu predsednika Vukove zadužbine Miodraga Matickog, Ljiljane Dugalić, pesnikinje i književnice, Božidara Peševa, pisca, novinara i prevodioca, Slavke Petković Grujičić, književnice koja piše za decu i mlade, Slađane Ristić, književnice, Petra Žebeljana, urednika dečjeg programa Radio Beograda, i Rajka Lukača, pesnika, novinara i prevodioca, a lepo nas je ugostila i provela kroz Vukovu zadužbinu Ljiljana Simić, urednica Vukovog čitališta.

Svako od prisutnih gostiju sa nama je podelio svoj doživljaj ovog romana i na sjajan i zanimljiv način nam dočarao i približio novo delo Gordane Maletić. Govornici su istakli da je roman Na putu srebra zanimljiv, poučan, da se čita u dahu, kao i da se autorka detaljno pripremala i istraživala pre nego što je napisala ovu knjigu. Naravno, na kraju druženja obratila nam se i Gordana Maletić, a zatim nam je pročitala odlomak iz svog romana. Time nam je posebno ulepšala ovaj književni susret.

Bili smo oduševljeni načinom na koji su odrasli predstavili roman i zainteresovali nas da ga što pre pročitamo. Iako su možda neki likovi iz ove knjige izmišljeni, vreme kada su se opisani događaji odvijali je veoma realno predstavljeno. Takođe, stvarna su i sva opisana mesta u knjizi. Roman Na putu srebra je zanimljiva istorijska avantura za decu i mlade, a kako smo na predstavljanju čuli, jednako je zanimljiv i odraslima.

Posebno nas je obradovolo kada nam je autorka poklonila i potpisala svoj primerak romana. Već od danas će zauzeti počasno mesto na policama naše školske biblioteke.

Uživali smo u Vukovoj zadužbini i prezadovoljne smo povodom, društvom u kom smo bile, kao i ukazanom pažnjom.

Zahvaljujemo se autorki što nas je pozvala, kao i zaposlenima u Vukovoj zadužbini na prelepom druženju, srdačnom prijemu i gostoprimstvu.

Članice bibliotečke sekcije
OŠ „Branko Radičević“ sa Novog Beograda,
Tamara Satarić, VII/3
Teodora Apostoloski, VII/3
Marta Božinović VII/3
Katarina Ćirić VII/3

PREDSTAVLJANJE NOVOG ROMANA GORDANE MALETIĆ U VUKOVOJ ZADUŽBINI