„Језик је постељица у којој смо рођени, орган којим осећамо и мислимо, говоримо и ћутимо, памтимо и заборављамо, умиремо и сахрањујемо се у њему. Српски језик је мали језик, али језик велике књижевности и плодне духовне традиције. Језик кадар да искаже најтананије преливе мисли и најдубље категорије појма. Водећи рачуна о српском језику водимо рачуна не само о историји и традицији већ и о будућности која нам припада.“

„Миодраг Поповић је Српском рјечнику дао назив књига-памтивек, Радомир Константиновић пак говори о књизи-расковнику, која откључава видљиве и невидљиве браве. Миро Вуксановић уводи појам азбучни роман. Ова књига је и једно и друго и треће. И много више од тога. Она захтева изразито увећање читалачке оптике. А ипак је самоникла и свезнадарна. Са крошњом у апстрактним појмовима, са кореном у предметном језику.“ (Бошко Сувајџић, „Књига о Вуку“, АЛБАТРОС ПЛУС, 2018)

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ позива Вас на представљање публикације „Књига о Вуку“ и предавање др Бошка Сувајџића 200 ГОДИНА СРПСКОГ РЈЕЧНИКА.
Учествују: др Бошко Сувајџић и Данијела Ковачевић Микић
Време и место одржавања: четвртак, 15. новембар 2018. године у 19 часова, Сала Скупштине Града.

Како је реч о стручној књизи која може да се користи у настави и учењу, догађај се третира као облик стручног усавршавања у надлежности установе (у оквиру 44 сата прописана на годишњем нивоу). Улаз је слободан.

200 година Вуковог Српског рјечника