Најстарија и најзначајнија културна манифестацију у Србији – Вуков сабор, по 86. пут, одржан је у Лозници и Тршићу од 9. до 15.септембра. Вукова задужбина из Београда, уз лознички Центар за културу и Град Лозницу била је организатор Сабора. Током саборовања одржано је двадесет различитих програма, изложби, књижевних вечери, позоришних представа и концерата. Професор Филолошког факултета из Београда и председник УО Вукове задужбине др Бошко Сувајџић рекао је да већ низ година успостављамо везу између проучавања српског језика, књижевности и културе у Вуковом Тршићу, Вуковог сабора и катедри у свету на којима се изучава спрски језик. Све је то нешто што доводи свет у Тршић и Тршић одводи у славистички свет.

ВУКОВА ЗАДУЖБИНА НА 86. САБОРУ

УТОРАК, 10. СЕПТЕМБАР 2019.

Другог дана саборовања у Гимназији „Вук Караџић“ представљен је српски, народни, илустровани календар „Даница“ у издању Вукове задужбине из Београда. Уредник, др Миодраг Матицки истакао је да се око „Данице“ окупљају огранци од Црне Горе до Бањалуке, Градишке и Пеште.

др Миодраг Матицки

„Даница“ и „Даница за младе“ представљају легитимацију Вукове задужбине и имају низ прилога и садржаја који прате Вуково дело од језика, преко описивања манастира до „Светосавске читанке“. Овде, пред гимназијалцима, управо подстичемо интересовање за српски језик, књижевност и културу – поручио је проф. др Бошко Сувајџић.

проф. др Бошко Сувајџић

У простору сталне поставке слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић представљена је књига „Вукове приче о речима“. Уз „Вукове српске народне приповетке“, које смо приредили и представили пре годину дана, комплетирали смо Вука приповедача. Он је преокренуо прозу 19. века и ударио темељ новом правцу, највише захваљујући свом „Речнику“. Вуков сабор заслужује међународно признање, а књиге нису само за Сајам књига у Београду. Има и оних „вуковских“, о језику и култури, које треба прво овде да се нађу – рекао је др Миодраг Матицки на промоцији „Вукових прича о речима“.

СРЕДА, 11. СЕПТЕМБАР 2019.

„Библиотека усмене књижевности“ представила се делом „Пословице и изреке у српској књижевности 1818 -1877“, чији су приређивачи Милорад Радевић и Миодраг Матицки. Поред приређивача Матицког, на промоцији је говорио и др Бранко Златковић.

ПЕТАК, 13. СЕПТЕМБАР 2019.

У Образовно-културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу, у оквиру програма 86. Вуковог сабора, представљен је зборник радова „Унутрашње путовање Јанка Вујиновића“, књижевника и писца рођеног у Брадићу, код Лознице. У зборнику је сабрано је све што је о Вујиновићу речено на Округлом столу одржаног у Троноши 2017. године поводом обележавања јубилеја седам векова те светиње у којој је славни Вук стекао прву писменост. На промоцији су говорилу др Миодраг Матицки, професор др Даница Андрејевић, професор др Бошко Сувајџић, мр Марко Паовица, мр Милан Лукић и Јанко Вујиновић. Организатор је био Центар за културу „Вук Караџић“ и Библиотека Вуковог завичај.

СУБОТА, 14. СЕПТЕМБАР 2019.

У Образовно-културном центру „Вук Караџић“ представљен је „Споменар Мине Караџић“ са преводима на немачки и руски језик. Говорили су Миодраг Матицки и Љиљана Симић, уредница Вуковог читалишта Вукове задужбине. Посебну пажњу изазвао је зборник „Студије о српској књижевности“ др Габријеле Шуберт која је објављена у оквиру едиције „Студије о Србима“. Поред ауторке, о књизи су говорили и Бошко Сувајџић и Весна Матовић. Из богатог програма 86. Вуковог сабора издвајамо и представљање научног зборника радова „Савремена српска фолклористика VI“. О зборнику са говорили Данијела Петковић и Бошко Сувајџић.

НЕДЕЉА, 15. СЕПТЕМБАР 2019.

Завршна свечаност 86. Вуковог сабора одржана је на отвореној позорници крај реке Жеравије у Тршићу. После „Химне Вуку“ Стевана Стојановића Мокрањца саборску беседу одржао је редитељ Емир Кустурица. Посетиоци су у уметничком програму видели премијерно извођење позоришне представе „Одбегли принц“ професора Бошка Сувајџића. Драматург је био Сташа Петровић а редитељ Дарко Камарит. Улоге су тумачили: Јоаким Тасић као Принц Растко Немањић/Свети Сава, Александар Срећковић Кубура као Стефан Немања/Симеон, Љубинка Кларић као Ана Немањић,Сташа Николић као Ђурђинка, служавка, монахиња, Лепомир Ивковић као Монах, Ђорђе Бранковић као Вук Караџић, Иван Заблаћански као Вукан Немањић и Марко Васиљевић као Стефан Немањић.

86. ВУКОВ САБОР