Сусретом с књижевницом Весном Алексић која је, захваљујући наградама које су њене књиге освојиле на Међународном сајму књига у Франкфурту и Сајму књига у Београду, имала част да буде први гост писац, у четвртак, 14. 11. 2018. године, у Вуковој задужбини заживело је Четвртково читалиште. Госте су у име Вукове задужбине поздравили управник Вукове задужбиие Славко Вејновић и уредник Вуковог читалишта Вукове задужбине Љиљане Симић. Вуково читалиште постоји већ пет година, а циљ Четвртковог читалишта је да се у оквиру једночасовног програма сваког четвртка деци, њиховим родитељима и школама представе писци чија су дела добила престижне награде и да се млади читаоци упознају са стваралаштвом савремених српских песника и приповедача за децу, те да се представе реномирани издавачи који објављују књижевност за децу. Идеја је да сваки писац доведе свога госта, а као гост Весне Алексић програму је присуствовала Јелена Драгојловић, уредник Креативног центра.

Овога четвртака су  програму посвећеном Весни Алексић присуствовала деца из ОШ „Лазар Саватић“, ОШ „Никола Тесла“ и Медицинске школе из Београда (смер: бабица васпитач) у пратњи својих родитеља и професора. Весна Алексић представила је своје књиге. Hа крају часа организован је квиз у оквиру којeга су деца износила своја запажања о књигама, а заузврат су награђена књигама Весне Алексић у издању Крeативног центра.

Већ следећег четвртка у оквиру Четвртковог читалишта представиће се Николета Новак с књигом „Пријатељи из саване“ у издању „Пчелице“, а затим ће Гордана Малетић представити своју књигу „Катарке Београда“ и тако редом. Четвртково читалиште ускоро гостује у Крагујевцу, а планирана су гостовања широм Србије.

Александра Дракулић

Четвртково читалиште Вукове задужбине спаја децу и књиге