Епископ рашко-призренски Господин Теодосије посетио је Вукову задужбину 5. јуна ове године и разговарао с Бошком Сувајџићем, председником Управног одбора, Љубомиром Милутиновићем, управником и Славком Вејиновићем, саветником Вукове задужбине и Главним и одговорним уредником листа Задужбина о унапређивању сарадње Епархије рашко-призренске и Вукове задужбине.

С обзиром да ће 23 годиште Данице Вукове задужбине за 2016. годину бити посвећено Косову и Метохији, договорено је да се уз помоћ Епархије обезбеди потребан број примерака ове изузетно вредне књиге за све српске школе, културне и друге установе на Косову и Метохији. Изражено је уверење и очекивање да ће и Канцеларија Владе Републике Србије за Косово и Метохију помоћи ову активност, као што је у месецу мају помогла представљање Данице 2015 и Данице за младе на Филозофском факултету у Косовској Митровици, у Призренској богословији у Призрену и у Великој Хочи. У разговору је истакнуто да је Даница 2015 већ достављена у све српске школе на Косову и Метохији.

Господин Теодосије, епископ упознао је саговорнике да је Епархија објавила изузетно вредну монографију на енглеском језику, у којој је на више од 1000 страница, у колору, представљено хришћанско наслеђе Косова и Метохије, срце земље српског народа. Монографија ће се објавити и на српском језику.

Вукова задужбина ће преко својих огранака, пренумераната на своја издања и путем листа Задужбина популарисати ово капитално издање Епархије рашко-призренске, како би ова вредна књига дошла у руке што већег броја читалаца у матици и дијаспори.

Владика Теодосије поклонио је Вуковој задужбини монографију Хришћанско наслеђе Косова и Метохије, срце земље српског народа, а представници Задужбине полонили су Владици најновија издања Вукове задужбине (Вуков Ковчежић, Преписку XIII и књигу О језику и књижевности III/2) и књигу Три века Карловачке митрополије 1713-2013, коју су уредили сарадници Вукове задужбине.

 

Славко ВЕЈИНОВИЋ

 

Епископ рашко-призренски, Господин Теодосије посетио Вукову задужбину