Част нам је да Вас у име Републичког одбора и Вукове задужбине обавестимо да је Вукова задужбина, поводом обележава 150. година од смрти Вука Стефановића Караџића (Беч, 7. фебруар 1864) и 200 година од излажења Мале простонародње славено-сербске пјеснарице и Писменице сербскога језика, у сарадњи с Министарством културе и информисања Републике Србије, остварила садржајан програм којим су обележени ови значајни датуми.

У Вуковој задужбини 11. фебруара 2014. године формиран је Републички одбора у који су изабрани представници САНУ, министарстава Владе Републике Србије, Универзитета у Београду, Новом Саду и Бања Луци, културних и научних установа у Србији и представници слависта из света. За председника Одбора изабран је др Миодраг Матицки, а за заменика проф. др Бошко Сувајџић.

Одбор је, одмах на почетку свог рада, усвојио Програм који је предвиђао богату издавачку делатност, организовање научних скупова, такмичења ученика, тематске изложбе … Циљ је био да се критички проговори о Вуку и његовом делу у свим областима којима се он бавио, а што треба да допринесе неговању, подстицању и унапређивању књижевног и уметничког стваралаштва.

С радошћу можемо да Вас обавестимо да је Програм у целини реализован, уз велику помоћ Министарства на чијем сте Ви челу. Од онога што је чинило окосницу Програма, а у њему је у највећој мери учествовала Вукова задужбина, издвајамо следеће:

I

Научни скупови, саветовања и такмичења ученика

 • САНУ (Одељење језика и књижевности), у сарадњи с Матицом српском, АНУРС, Институт за српски језик САНУ и Вукова задужбина организовали су од 4-6. децембра 2014. године Међународни научни скуп Вук Караџић (1787-1864-2014) на коме је осветљено Вуково дело. Теме скупа биле су везане за фолклористику и етнологију, реформу језика и правописа и нормирање граматичког система, дијалектологију, речнике, рад на Новом завету, историју, географију, критичке и полемичке списе, преписку. Модератор научног скупа била је академик Нада Милошевић Ђорђевић. У прилогу рецензија уредника Зборника који је спреман за штампу академика Наде Милошевић-Ђорђевић.
 • Вукова задужбина, Институт за књижевност и уметност – Београд, Удружење фолклориста Србије и Центар за културу Вук Караџић у Лозници, организовали су од 5-7. септембра 2014. године у Тршићу дводневни тематски скуп под називом Савремена српска фолклористика II. Скуп је био реализован као део дугогодишњег научноистраживачког пројекта – Српско усмено стваралаштво у интеркултурном коду, који се систематски бави фолклором, усменом књижевношћу и традицијском културом српског народа. Модератор скупа био је проф. др Бошко Сувајџић. У прилогу рецензија Миодрага Матицког зборника спремног за штампу.
 • Вукова задужбина и Задужбина Доситеј Обрадовић организовали су 8. септембра 2014. године једнодневно саветовање на тему: Живе традиције српског књижевног језика: Доситеј и Вук. У раду скупа учествовало је 16 научних радника, са одабраним прилозима. Модератори скупа били су др Миодраг Матицки и др Марко Недић.
 • Вукова задужбина и Друштво за српски језик и књижевност Србије расписали су литерарни конкурс за ученике гимназије и средњих школа, на теме: Вукови европски сусрети, Шта би Вук данас рекао и Вук и дигитална азбука. На Конкурс је пристигло 97 одабраних ученичких радова. Жири је одабрао 16 радова и доделио шест првих, пет других и пет трећих награда. Свечано уручење награде победницима уприличено је у Карловачкој гимназији, на Републичком такмичењу из књижевности – Књижевна олимпијада – маја 2014. године. Најбољи радови објављени су у Даници за младе посвећеној Вуку.
 • Међународни славистички центар и Наставно-научно веће Филолошког факултета Универзитета у Београду, на Међународном научном састанку слависта – У Вукове дане, који је одржан од 11-13. септембра 2014. године, као основну тему скупа изабрао је дело Вука Караџића. Размотрене су, између осталих, следеће теме: Два века од Вукове Писменице српскога језика и Два века од Вукове Мале простонародне славеносрпске пјеснарице. Зборник радова спреман за штампу.
 • Вукова задужбина била је покровитељ (један од покровитеља) такмичења ученика на изабране теме посвећене Вуку Стеф. Караџићу, и то: Републичког такмичења ученика основних и средњих школа из српског језика и језичке културе у Тршићу (у оквиру 42. Ђачког Вуковог сабора); лингвистичких секција основних и средњих школа у Србији (заједно са Друштвом за српски језик и књижевност Србије и Министарством просвете, науке и технолошког развоја); Републичке смотре рецитатора Песниче народа мог (млађи, средњи и старији ученички узраст); Републичког такмичења ученика средњих школа у беседништву, као и такмичења ученика која организују огранци Вукове задужбине (Баваниште, Чачак, Лозница, Ниш, Нова Варош, Петровац на Млави, Жабљак-Шавник-Плужине, Градишка …).

II

Издавачка делатност (објављене књиге)

      Завршетак рада на Сабраним делима Вука Караџића

 • Преписка XIII (1863-1864) – издавањем XIII књиге ПРЕПИСКЕ (1863–1864), после 50 година заокружен је рад на Сабраним делима Вука Караџића. Показало се да је Вукова преписка најзначајнији архивски извор за проучавање српске књижевности и културе XIX века. Издавачи: Вукова задужбина и Просвета, Београд. Књигу су уредили др Миодраг Матицки и проф. др Бошко Сувајџић;
 • Вук Стефановић Караџић О језику и књижевности III/2. Издавачи: Вукова задужбина и Просвета Београд. Други том треће књиге Вукових списа О језику и књижевности последња је књига из едиције Вукових Сабраних дела. Књига обухвата раздобље од средине 1847. године, па до краја Вуковoг живота. Књигу је приредио Александар Милановић; уредили Миодраг Матицки и Бошко Сувајџић.
 • Фототипско издање Ковчежић за историју, језик и обичаје Срба сва три закона, Вука Стефановића Караџића. Ова значајна књига изашла је за Вукова живота и у његовој редакцији, у Бечу 1849. године. Садржи неколико чланака, од којих су прва два Вукова (Срби сви и свуда и Бока Которска), док остали обухватају драгоцену фолклорну грађу коју је Вуку послао његов верни сарадник и сакупљач – поп Вук Поповић. Фототипско издање Ковчежића за штампу приредила је и поговор написала академик Нада Милошевић-Ђорђевић.
 • Вук Стеф. Караџић 1787-1864-2014, Mündliches Volksgut der Serben (Српска усмена народна баштина). Књига је објављена на немачком језику и садржи најзначајније Вукове текстове српске усмене народне баштине. Књигу је приредио проф. др Бошко Сувајџић; главни и одговорни уредник Миодраг Матицки, Мина Ђурић, уредник, Анете Ђуровић, преводилац и Милијана Симоновић, ликовни уредник.
 • Објављено је 22. годиште Данице за 2015 посвећено Вуку Караџићу.
 • Објављено је VII седмо годиште Даница за младе, посвећено Вуку Караџићу.
 • Изашла су и два броја листа Задужбина (98. и 99), у којима су представљене најзначајније активности Одбора на обележавање ових Вукових годишњица.

III

Представљање издања

 • На 59. Сајму књига у Београду, Вукова задужбина је представила књигу Вук Стеф. Караџић 1787-1864-2014, Mündliches Volksgut der Serben (Српска усмена народна баштина ).
 • На Свечаној академија „Филолог Вук Стефановић Караџић и Беч” одржаној 13. новембра 2014. у Библиотеци Скупштине града Беча, поводом 200 година од издавања прве српске граматике „Писменице сербскога језика” у Бечу и 150. годишњице Вукове смрти, Вукова задужбина је први пут у иностранству представила књигу „Mündliches Volksgut der Serben“ (Српска усмена народна баштина).
 • У Малој сали Коларчеве задужбине, 28. јануара 2015, представљена Даница за 2015. годину посвећене Вуку Стеф. Караџићу.
 • У Српској читаоници „Лаза Костић“ у Сомбору, 12. марта, представљено је репринт издање Вуковог Ковчежића (1849).
 • У Гимназији у Сомбору, 13. марта, представљена је Даница за 2015. годину и Даница за младе VII.
 • Даница за 2015. годину представљена је 17. марта у Десетој гимназији „Михајло Пупин“ на Новом Београду.
 • У Филолошкој гимназији у Београду, 30 marta, представљена је Даница за 2015. годину.
 • Даница 2015. представљена је 1. априла у Економској школи „Нада Димић“ у Земуну.
 • У Првој крагујевачкој гимназији, 7. априла, представљено је 22. годиште Данице Вукове задужбине.
 • У Кући Ђуре Јакшића, 14. априла, представљена је књига Вук Стеф. Караџић 1787–1864–2014. Mündliches Volksgut der Serbеn (Српска усмена народна баштина).
 • Даница за 2015. годину представљена је 17. aprila у Гимназији у Зрењанину.
 • На 21. међународном салону књига у Новом Саду, 19. априла, Вукова задужбина изложила је своја издања и представила 13. књигу Преписке и књигу превода Вукових текстова на немачки језик, Вук Стеф. Караџић 1787–1864–2014. Mündliches Volksgut der Serbеn.
 • У Амфитеатру Филозофског факултета у Косовској Митровици, 23. априла, одржана је промоција Данице, српског народног илустрованог календара за 2015. годину.
 • У Богословији у Призрену, 24. априла,       представљен је календар Даница за 2015. годину.
 • У Гимназији у Градишки (Република Српска), 25. априла, представљена је Даница за 2015. годину.

Заокружено представљање књига, зборника и других публикација посвећених Вуковом делу, а поводом 150 година од његове смрти, према одлуци Програмског одбора Вуковог сaбора, на седници од 25. јуна 2015. године, биће уприличено на завршном делу овогодишњег Вуковог сабора (петак, 18. септембар у 18 часова у Библиотеци Вуковог завичаја).

ИНФОРМАЦИЈА О ОСТВАРИВАЊУ ПРОГРАМА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 150 ГОДИШЊИЦЕ ОД СМРТИ ВУКА СТЕФАНОВИЋА КАРАЏИЋА