Вишегодишња сарадња Вукове задужбине и Економске школе „Нада Димић“ показује да у овој стручној школи има много ученика и наставника који воле књигу и читање, лепу реч и дружење са књижевницима. За чланове Литерарне секције „Сремац“ такви сусрети су најлепши јавни час и прилика да се учи од најбољих књижевних стваралаца. Ове године су нам крајем марта своја прозна и поетска дела представили књижевници „Данице за младе“, Божидар Пешев и Оливер Јанковић, а о овогодишњем броју часописа говорила је уредница Вуковог читалишта, Љиљана Симић.

Ученици и наставници школе заинтересовано су слушали песме Божидара Пешева, нарочито песму „Србобранска муза“, посвећену идеалној драгој нашег романтичара Лазе Костића, а затим и дирљиву елегију о недавно преминулој књижевници Гроздани Олујић. Овај свестрани стваралац сликовито нам је говорио о изворима своје инспирације и креативним „мукама“ да песму коначно уобличи, објашњавајући свој рад као стално преправљање, самокритично мењање дела – понекад и у превише варијанти. Некада песма не постане поезија, не изазове осећање и боље ју је поцепати него објавити да би била још једна у збирци, саветовао је Пешев младим књижевним ствараоцима, којих је било највише на овом књижевном сусрету.

Оливер Јанковић нам је био први пут у гостима, а свој рад представио је песмама различитих лирских тема и тонова, од родољубивих до мисаоних. Велико интересовање овај аутор је изазвао прочитавши поглавље из свог романа „Срећан крај“, у коме дечак од папира, по имену Срећан Крај, одлучује да искористи прилику и опроба прави живот, ван страница књиге, у којој се све лепо завршава. „Потребно је осетити живот и његове истините приче и при том помоћи другима да буду срећни.“ Реченица из уводног поглавља позвала је све пажљиве слушаоце да прочитају овај роман и да обогате свој свет још једним необичним погледом на стварност која нас окружује.

У другом делу овог књижевног сусрета представљени су најбољи радови чланова Литерарне секције „Сремац“ и награђени радови ученика са овогодишњих литерарних такмичења. Прочитана су награђена дела прошлогодишњих матураната, песме Николе Јосимовића из циклуса „Постање“ и кратка прича „Сачекуша“ Невене Саковић. Њихови радови су штампани у „Даници за младе“ Вукове задужбине јер су победници Литерарног конкурса „Вуково звоно“ у Лозници.

Потом смо слушали награђене радове чланова „Сремца“, Марка Новаковића и Нине Радовановић, ученика трећег разреда, као и најбоље радове са школског литерарног конкурса, међу којима се истиче песма Лазара Прендовића, ученика четвртог разреда. На крају овог мартовског сусрета писци и уредница Вуковог читалишта поклонили су школској библиотеци своје књиге, као и књиге и часописе Задужбине.

Снежана ОБРАДОВИЋ

Књижевни сусрет у Земуну