Конститутивна седница Републичког одбора за обележавање 150 годишњице од смрти Вука Стефановића Караџића одржана је 11. фебруара 2014. године у Вуковој задужбини.

Седници су присуствовали: академик Нада Милошевић Ђорђевић (САНУ), проф. др Драган Станић (председник Матице српске), мр Младен Весковић (Министарство културе и информисања, саветник), др Миодраг Матицки (Вукова задужбина, председник Скупштине), проф. др Александра Вранеш (декан Филолошког факултета у Београду), проф. др Мато Пижурица (Филозофски факултет, Нови Сад), проф. др Бошко Сувајџић (Међународни славистички центар, Институт за књижевност и уметност), проф. др Младенко Саџак (декан Филолошког факултета у Бања Луци) и Дејан Вукићевић (Народна библиотека Србије).
Седницом је преседавао проф. др Бошко Сувајџић, а као гост у раду је учествовао и Дејан Ристић, државни секретар у Министарству културе и информисања. У поздравној речи он је захвалио Вуковој задужбини, као важној националној установи, на њеном досадашњем раду у области културе, а посебно у вези с обележавањем ове годишњице Вука С. Караџића. Истакао је опредељење Министарства културе и информисања да ће оно, као државни орган, помагати и подржавати институције културе у раду на важним друштвеним пословима и задацима, не преузимајући ни у ком погледу њихове функције и одговорности.

За чланове Републичког одбора су изабрани:
академик Нада Милошевић Ђорђевић (САНУ)
проф. др Драган Станић (председник Матице српске)
мр Младен Весковић (Министарство културе и информисања, саветник)
др Миодраг Матицки (Вукова задужбина, председник Скупштине)
проф. др Александра Вранеш (декан Филолошког факултета у Београду)
проф. др Мато Пижурица (Филозофски факултет, Нови Сад)
проф. др Бошко Сувајџић (Међународни славистички центар, Институт за књижевност и уметност)
проф. др Младенко Саџак (декан Филолошког факултета у Бања Луци)
др Оливера Стефановић (Народна библиотека Србије)
Љиљана Чубрић (Музеј Вука и Диситеја)
Мр Дајана Ђедовић (Центар за културу Вук Караџић – Лозница)
представник Министарства просвете, науке и технолошког развоја

У састав Одбора накнадно ће се укључити представнци страних слависта (Габријела Шуберт, Роберт Ходел, Андреј Базилевски…).

За председника Одбора изабран је др Миодраг Матицки, а за заменика проф. др Бошко Сувајџић.

У расправи о Програму рада, учествовали су сви чланови Одбора, који су на крају седнице усвојили

О К В И Р Н И П Р О Г Р А М
ОБЕЛЕЖАВАЊА 150 ГОДИНА ОД СМРТИ ВУКА С. КАРАЏИЋА
(1864 – 2014)

Ове године се обележава 150 годишњица од смрти Вука Стефановића Караџића (Беч, 7. фебруар 1864). Истовремено, ове године обележавамо и 200 година од излажења Мале простонародње Славено-сербске Песнарице и Писменице сербскога језика. То је прилика да се критички проговори о Вуку и његовом делу у свим областима којима се он бавио, а што треба да допринесе неговању, подстицању и унапређивању књижевног и уметничког стваралаштва, научних и истраживачких пројеката, који заступају Вукове трајне поуке и поруке:

1. Вукова задужбина, у сарадњи са Народном библиотеком Србије припремиће Свечану академију посвећену 150 годишњици од смрти Вука Стеф. Караџића. Поред званичника, на Свечаној академији ће беседити и слависти из Берлина и Москве (Роберт Ходел и Андреј Базилевски). У Холу Народне библиотеке биће отворена изложба посвећена делу Вука Стеф. Караџића. У припреми изложбе, поред Народне библиотеке Србије учествоваће и Музеј Вука и Доситеја, Универзитетска библиотека Светозар Марковић и филолошки и филозофски факултети.
Време: Предсаборски дани у Тршићу

2. САНУ, у сарадњи са АНУРС, Матицом српском и Вуковом задужбином организоваће се дводневни међународни научни скуп на коме би се осветлило Вуково дело. Оквирне теме су: фолклористика и етнологија; реформа језика и правописа и нормирање граматичког система; дијалектологија; речници; рад на Новом завету; историја, географија, критички и полемички списи; преписка. Научни скуп одржаће се у Свечаној сали САНУ, а у Галерији САНУ приредиће се Изложба портрета Вука Стеф. Караџића.
Време: децембар 2014. године.
Модератор: академик Нада Милошевић Ђорђевић.

3. Вукова задужбина, Институту за књижевност и уметност – Београд и Центар за културу Вук Караџић у Лозници, организоваће тематски скуп под називом Савремена српска фолклористика II. Скуп ће се реализовати као део дугогодишњег научноистраживачког пројекта – Српско усмено стваралаштво у интеркултурном коду, који се систематски бави фолклором, усменом књижевношћу и традицијском културом српског народа.
Време: 05 – 07. септембра 2014. године. Тршић.
Модератор: проф. др Бошко Сувајџић.

4. Вукова задужбина и Задужбина Доситеј Обрадовић организоваће једнодневно саветовање на тему: Живе традиције српског књижевног језика: Доситеј и Вук.
Време: јун 2014 (?)
Модератори: др Миодраг Матицки и др Марко Недић.

5. У сарадњи са САНУ и ИП Просвета, Вукова задужбина објавиће преостале две књиге из опуса Сабраних дела Вука Стеф. Караџића: XIII књиге Преписке и II том III књиге – О језику и књижевности.
Послом руководе: др Миодраг Матицки и проф. др Бошко Сувајџић.
Проф. др Александар Милановић приредиће књигу О језику и књижевности.

6. Објављивање фототипског издања Ковчежића за историју, језик и обичаје Срба сва три закона Вука Стеф. Караџића.
Књигу ће припремити академик Нада Милошевић Ђорђевић.

7. Вукова задужбина објавиће 22 годиште Данице 2015, у којој ће се, поред редовних тема и рублика, представити и најзначајније активности и публиковати одабрани текстови посвећени обележавању 150 годишњице од смрти Вука Караџића.
Уредници: др Миодраг Матицки и академик Нада Милошевић Ђорђевић.

8. Објављивање књиге и представљање књиге, на немачком језику, са избором текстова из дела Вука Стеф. Караџића: Вук Стеф. Караџић 1787-1864-2014, Mündliches Volksgut der Serben (Српска усмена народна баштина).
Уредник: проф. др Бошко Сувајџић.
Редакција: др Миодраг Матицки и Слободан Грубачић, дописни члан САНУ.
Преводиоци: Мина Ђурић и Annetta Ђуровић.
Предлог је да, као суиздавач, буде и издавачка кућа Lojze Wiesera из Laipciga.

9. Припремиће се, на двадесетак изабраних паноа, покретна тематска изложба, посвећена Вуку Стеф. Караџићу и његовом делу. Текст на паноима биће преведен на немачки и руски језик.
Време: изложбу приказати у септембру у Москви, а у октобру у Франкфурту.
Избор материјала: проф. др Душан Иванић, проф. др Милош Окука и проф. др Јован Делић.

10. Вукова задужбина и Друштво за српски језик и књижевност Србије расписали су литерарни конкурс за ученике гимназије и средњих школа, на теме: Вукови европски сусрети, Шта би Вук данас рекао и Вук и дигитална азбука. Конкурс је отворен до 15. априла 2014. године, а три првонаграђена рада биће проглашена до 01. маја 2014. године. Свечано уручење награде биће уприличено у Карловачкој гимназији, на Републичком такмичењу из књижевности – Књижевна олимпијада – 11. маја 2014. године.

11. Вукова задужбина биће покровитељ (један од покровитеља) такмичења ученика на изабране теме посвећене Вуку Стеф. Караџићу, и то: Републичког такмичења ученика основних и средњих школа из српског језика и језичке културе у Тршићу (у оквиру 42. Ђачког Вуковог сабора); лингвистичких секција основних и средњих школа у Србији (заједно са Друштвом за српски језик и књижевност Србије и Министарством просвете, науке и технолошког развоја); Републичке смотре рецитатора Песниче народа мог (млађи, средњи и старији ученички узраст); Републичког такмичења ученика средњих школа у беседништву, као и такмичења ученика која организују огранци Вукове задужбине (Баваниште, Чачак, Лозница, Ниш, Нова Варош, Петровац на Млави, Жабљак-Шавник-Плужине, Градишка …).

12. Вукова задужбина, заједно са Библиотеком Матице српске, иницираће рад на изради Библиографије литературе о Вуку Стеф. Караџићу (напомена: до 1980. године, у рукопису, постоји библиографија литературе Голуба Добрашиновића). У активност укљућити и PRESS CLIPPING из фонда Вуковог и Доситејевог музеја.

13. Покретање иницијативе да се дело Вука Стеф. Караџића уврсти у културну баштину УНЕСКО-а.

14. У договору са Јавним сервисом РТС настојати да се у току 2014. године обезбеди репизирање серија о Вуку Стеф. Караџићу.

15. Током 2014. године започети рад на дигитализацији рукописне заоставштине Вука Стеф. Караџића.

16. Вукова задужбина ажурираће свој Веб Сајт, како би се редовно и садржајно представљале активности на обележавању 150 годишњице од смрти Вука Караџића.

17. Међународни славистички центар и Наставно-научно веће Филолошког факултета Универзитета у Београду усвојили су теме 44. Међународног научног састанка – У Вукове дане:

Први светски рат и периодизација развоја српског књижевног језика;
Два века од Вукове Писменице српскога језика;
Први свести рад и српска књижевност;
Два века од Вукове мале простонародне славеносрпске пјеснарице

Време: од 11. до 13. септембра 2014. године
Организација: Међународни славистички центар и Филолошки факултет Универзитета у Београду

18. Свечане академије поводом 150 годишњице од смрти Вука Стеф. Караџића одржаће се у Бечу и Темишвару. Представници Вукове задужбине учествоваће на оба ова скупа.
Време: септембар – октобар (?)
Носилац посла: За Темишвар, Савез Срба у Румунији

Председник Одбора
Др Миодраг Матицки

Конститутивна седница Републичког одбора за обележавање 150 годишњице од смрти Вука Стефановића Караџића