Међународни дан књиге за децу обележава се од 1967. године, на дан када је рођен Ханс Кристијан Андерсен, дански књижевник, без чијих бајки се не може замислити одрастање деце широм света, а уведен је у циљу промоције дечје књижевности и читања како би се скренула пажња јавности на потребе најмлађих читалаца.

Једанаесто годиште Данице за младе, школског забавника за 2019. годину, део календара Даница Вукове задужбине, посвећено је стваралаштву за децу и стваралаштву деце аутора и огледни је часопис који представља савремене дечје писце са најновијим остварењима. Ово једанаесто годиште Данице за младе представљено је 2. априла 2019. године, симболично на Међународни дан књиге за децу, у библиотеци ООШ „Владислав Рибникар“, ученицима петог разреда који су дошли у пратњи наставница.

Љиљана Симић, Рајко Лукач и Славка Петковић Грујичић у разговору са школарцима установе „Владислав Рибникар“

Даницу за младе ученицима је представила Љиљана Симић, уредница Вуковог читалишта. Она је говорила о значају овог школског забавника, о личности Данице за младе за 2019. годину, о песнику Бранку Стевановићу, о Ваљевској гимназији која је школа огледало и узор и Ђаку – песнику године Данице за младе, прошлогодишњем ученику генерације ООШ „Владислав Рибникар“, а сада ученику Математичке гимназије, Луки Баровићу. Лука је овом приликом говорио стихове три своје песме које су објављене у Даници за младе: Хвала мами роди и тетки природи, Мило за драго и Опроштај.

Младој публици представили су се и књижевници Славка Петковић Грујичић и Рајко Лукач који су читали своје приче и песме и уживали у надмудривању са ђацима, а ђаци су за крај лепог дружења прочитали неколико песама из овогодишње Данице за младе.

Мирјана ШОШКИЋ

Међународни дан књиге за децу