У Народној библиотеци Србије, 10. новембра 2014. године, одржана је 27. Скупштина Вукове задужбине. Скупу су присуствовали задужбинари и утемељивачи Вукове задужбине, велики добротвори и добротвори, председници и представници огранака Вукове задужбине, повереници, чланови одбора и радних тела Задужбине, гости, представници министарстава, установа и медија у Републици Србији. Проф. др Вељко Брборић беседио је на тему Ђуро Даничић и Вук Караџић као сарадници. Скупштина је усвојила Извештај о раду Вукове задужбине за период новембар 2013 – октобар 2014. и Програм рада Вукове задужбине за период новембар 2014 – октобар 2015. Свечано су уручене захвалнице великим добротворима и добротворима Вукове задужбине и саопштене одлуке Одбора за доделу награда у науци и у уметности за 2014. годину.

Скупштина је изабрала и нове чланове на упражњена места у Управном и Надзорном одбору, Савету и Одбору за доделу награда у уметности.

За чланове Управног одбора изабрани су проф. др Александар Милановић, др Бранко Златковић и Весна Крунић. У Савет Вукове задужбине изабрани су проф. др Миливоје Павловић и Радана Вила Станишљевић.

Снежана Максимовић изабрана је за члана Надзорног одбора, а др Бранко Златковић изабран је за члана Одбора за доделу награде Вукове задужбине у уметности.

У свечаном делу програма Скупштини се представио новоосновани огранак Вукове задужбине у Сомбору. Говорио је Владимир Јерковић, потпредседник Oгранка и директор Градске библиотеке Карло Бијелицки у Сомбору.

О протеклим активностима Вукове задужбине и планираним задацима за наредну годину говорио је Миодраг Матицки, председник Скупштине.

 

 

 

ПРИЗНАЊА ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ

 

На 27. Скупштини Вукове задужбине истакнутим задужбинарима, пријатељима и сарадницима Вукове задужбине уручена су признања Велики добротвор, Добротвор и Захвалница:

ПризнањеВелики добротвор су добили: Светислав Предојевић, Београди Лука Радовановић, Београд.

Признање Добротвор су добили: академик Љубомир Максимовић, Београд; Драго Његован, Сремска Каменица; Дарија Ињац, Хилверсум (Холандија); Станка Беба Кораб, Београд; Милунка Митић, Ниш и Предраг Бајило, Сремски Карловци.

Захвалнице за допринос у остваривању програма Вукове задужбине су добили: Дејан Ристић, државни секретар Министарства културе и информисања, проф. др Валентина Питулић, Филолошки факултет, Косовска Митровица, Зоран Радисављевић, новинар, Београд, Вера Кондев, новинарка, Београд, Жарко Чигоја, издавач, Београд и COMTRAD, Београд.

ОДРЖАНА 27. СКУПШТИНА ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ