26. 2. 2024. Моја земља пропасти неће

Поводом обележавања 220 година од Боја на Чокешини, у суботу, 27.4.2024, у порти манастира Чокешина, испред Огранка Вукове задужбине у Гимназији „Вук Караџић” у Лозници, а у организацији Центра за кутуру „Вук Караџић“ у Лозници, изведен је поетски програм/рецитал под називом: „Моја земља пропасти неће”, који су извеле ученице Гимназије, чланови Рецитаторске секције : Дуња Марковић (4-4), Ива Митровић (1-1), Милица Грујичић (1-2) и Софија Марковић (1-5). Рецитал су припремиле професори Српског језика и књижевности Гордана Богдановић – потпредседник и Наташа Лазић Максимовић – председник Огранка Вукове Задужбине у Гимназији.

26. 2. 2024. Наградни конкурс Вуково звоно

Огранак Вукове задужбине Гимназије „Вук Караџићˮ Лозница и Центар за културу „Вук Караџићˮ у Лозници расписују XXII наградни конкурс под називом „Вуково звоноˮ за циклус песама и кратку причу, као и анегдоту из народног живота.

Право учешћа на конкурсу имају ученици средњих школа и седмог и осмог разреда основне школе са целог српског говорног подручја.

Радове куцане у три примерка слати до 9. маја 2024. године на адресу: Гимназија „Вук Караџић“, Гимназијска бр. 5, 15 300 Лозница. (Потенцијалним ауторима и записивачима препоручујемо да обрате пажњу на књижевнотеоријске одреднице: циклус, кратка прича, анегдота).

Награђени ученици прочитаће радове и примити награде на посебној књижевној вечери посвећеној литерарном стваралаштву младих, које ће, у дане Ђачког Вуковог сабора, бити одржанo у Гимназији.

21. 2. 2024. Обележавање Међународног дана матерњег језика

Данас је Тршићу, испред Вукове спомен-куће, у 12 часова, обележен Међународни дан матерњег језика у организацији Центра за културу Вук Караџић  у Лозници и Огранка Вукове задужбине у лозничкој Гимназији Вук Караџић.

Поетски колаж под називом: Завичај у бечким даљинама, посвећен обележавању више значајних националних јубилеја: 160 година од смрти Вука Караџића и 130 година од смрти Мине Караџић, 200 година од рођења Бранка Радичевића и 210 година од објављивања Мале простонардне славено-сербске пјеснарице и Писменице сербског језика по говору простог народа написане, припемили су ученици Гимназије, чланови Рецитаторске секције: Александра Вуковић, Дарко Шаулић, Даница Милошевић, Софија Марковић, Марија Арсеновић и Марко Ђукановић, са професорима Горданом Богдановић и Наташом Лазић Максимовић.

Оно што повезује  познатог оца и кћерку из  црногорског племена Караџића и младог Славонца, Радичевића, и што би могло да се узме као одредница или заједнички именитељ у њиховом животу и раду 40.тих година 19. века, био је, свакако, царски  Беч, царствујушча Виена, речено поетичним језиком Милоша Црњанског. Из тог европског града и у том европском граду, сањали су сан о завичају, о његовим пределима, његовим рекама, брдима, небу и мирисима.

И као Црњански, сво троје су могли  запевати:

Лутам, још витак, са запетим луком,
расцветане трешње из заседа мамим,
али, иза гора, завичај већ слутим,
где ћу смех, под јаблановима самим, да сахраним

Стражилово

16. 6. 2023. Језичке заврзламе

Током школске 2022/23. године, у просторијама Канцеларије за младе Града Лознице, реализована су два циклуса лингвистичких радионица „Култура изражавања и језичке заврзламе“. Интерактивни садржаји, намењени свим лозничким средњошколцима, дошли су на видело захваљујући сврсисходној сарадњи координатора Канцеларије за младе и Невене Митровић, проф. српског језика и књижевности у Гимназији „Вук Караџић“ у Лозници.

Полазници радионица су имали прилике да усвоје нове термине и разнолика теоријска сазнања из области правописа, фразеологије и лингвистике. Упућени су на конкретну литературу и упознати са тим како адекватну литературу треба функционално користити. Ученици су показали посебно интересовање за бављење идиомима и фондом народних пословица. Изузетно су сугестивни исходи научно-истраживачког рада из области синтаксе са освртом фреквентност и типологију синтаксичкиг јединица у укрштеним речима, као и истраживање учесталости специјалне независне реченице у разнородним текстовима којима се бавила једна група ученика.

Ученици посвећени креативном писању имали су прилике да презентују своје литерарне радове који су потом сагледавани са становишта идиома. Уприличен је литерарни конкурс посвећен теми „Ослушкивање тишине“, а најуспелији радови награђени су на крају првог циклуса радионица, почетком јануара.

Кроз радионачарски рад богаћен је речнички фонд, а посебну пажњу су привлачиле семантичке и фонетске асоцијације. Следе садржаји којима су осмишљаване радионице: идиоми, асертивна комуникација, симболика речи (камен, со, хлеб, клацкалица, мисао); од инспирације до остварења; самопоуздање; улога геста, пијаца речи, маска, глаголи звука и слично.

Из низа разноврсних садржаја издвајамо још прављење паноа и презентацију радионичарских постигнућа, реализовану 8. јуна т. г. На завршној радионици, од стране Канцеларије за младе, додељене су захвалнице свим ученицима учесницима радионица, међу којима је било 30-ак гимназијалаца, Вукових задужбинара.

Невена Митровић, проф.

12. 4. 2023. Дан сећања на Бој на Чокешини

Поводом обележавања 219 година од Боја на Чокешини, у суботу, 8.4.2023, у порти манастра Чокешина, испред Огранка Вукове задужбине у Гимназији „Вук Караџић” у Лозници, а у организацији Центра за кутуру „Вук Караџић“ у Лозници, изведен је поетски програм/рецитал под називом: „Бубњи бију, а свирале свире, сва се замља испод Цера тресе”, који су извеле ученице Гимназије : Андра Ненадовић (4-5), Кристина Јовић(3-4), Дуња Марковић(3-4) и Сара Пајић (2-5), а рецитал су прирпемиле професори Српског језика и књижевности Гордана Богдановић – потпредседник и Наташа Лазић Максимовић – председник Огранка Вукове Задужбине у Гимназији.

01. 03. 2023.

ОГРАНАК ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ ГИМНАЗИЈЕ „ВУК КАРАЏИЋ“ ЛОЗНИЦА

И

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ „ВУК КАРАЏИЋ“ У ЛОЗНИЦИ

РАСПИСУЈУ

XXIНАГРАДНИ КОНКУРС ПОД НАЗИВОМ

ВУКОВО ЗВОНО“

за циклус песама и кратку причу,

као и анегдоту из народног живота.

Право учешћа на конкурсу имају ученици средњих школа и седмог и осмог разреда основне школе са целог српског говорног подручја.

Радове куцане у три примерка слати до 5. маја 2023. године на адресу: Гимназија „Вук Караџић“, Гимназијска бр. 5, 15 300 Лозница. (Потенцијалним ауторима и записивачима препоручујемо да обрате пажњу на књижевнотеоријске одреднице: циклус, кратка прича, анегдота).

Награђени ученици прочитаће радове и примити награде на посебној књижевној вечери посвећеној литерарном стваралаштву младих, које ће, у дане Ђачког Вуковог сабора, бити одржанo у Гимназији.

16. 04. 2022.

На Лазареву суботу, 16. априла 2022. године, у дворишту манастира у Чокешини одржана је државна академија поводом облежавања 218. годишњице Боја на Чокешини, који је вођен 28. априла 1804. године. Том приликом, гимназијалке Анастасија Ивановић и Ана-Мариа Врањеш (IV5) и бивша гимназијалка Анђелина Василић казивале су рецитал “Виш Србије по небу ведроме”; Анђелина Василић је такође водила и конферансу, а пратила их је Светлана Спајић, председник Огранка Вукове задужбине Гимназије у Лозници (сви у својству Вукових задужбинара).

Сам овогодишњи рецитал представљао је колаж састављен од различитих прозних текстова, као и песама писаних на тему Ослобођења Србије и Црне Горе, односно Првог српског устанка, а у част 303 чокешинска јунака која су пала за слободу српског народа, због чега се ова битка почасно назива „Српски Термопили“.

У пригодном програму су учествовали и представници Српске православне цркве, представници Војске Србије, представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918, рецитатори из основне школе „Петар Тасић“ у Чокешини, гуслар, кустос музеја и сторичар Горан Вилић, етно група „Лозице“.

Обележавању годишњице Боја на Чокешини присуствовала је многобројна публика, међу њима и представници медија, представници Центра за културу Лозница, представници општине Осечина, као и представници Градске управе Лозница.

20. 03. 2022.

ОГРАНАК ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ ГИМНАЗИЈЕ „ВУК КАРАЏИЋ“ ЛОЗНИЦА

И

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ „ВУК КАРАЏИЋ“ У ЛОЗНИЦИ

РАСПИСУЈУ

XXНАГРАДНИ КОНКУРС ПОД НАЗИВОМ

ВУКОВО ЗВОНО“

за циклус песама и кратку причу,

као и анегдоту из народног живота.

Право учешћа на конкурсу имају ученици средњих школа и седмог и осмог разреда основне школе са целог српског говорног подручја.

Радове куцане у три примерка слати до 6. маја 2022. године на адресу: Гимназија „Вук Караџић“, Гимназијска бр. 5, 15 300 Лозница. (Потенцијалним ауторима и записивачима препоручујемо да обрате пажњу на књижевнотеоријске одреднице: циклус, кратка прича, анегдота).

Награђени ученици прочитаће радове и примити награде на посебној књижевној вечери посвећеној литерарном стваралаштву младих, које ће, у дане Ђачког Вуковог сабора, бити одржанo у Гимназији (уз могуће техничке измене узроковане актуелном епидемиолошком ситуацијом).

21. 02. 2022. Обележавање међународног дана матерњег језика у Тршићу

Поводом Међународног дана матерњег језика у понедељак, 21. фебруара 2022. године, у 12 часова испред Спомен-куће Вука Стефановића Караџића у Тршићу у организацији Центра за културу „Вук Караџић“ биће одржан програм „Вуков утук“. Овогодишње обележавање Дана матерњег језика у Тршићу биће у знаку 170 година од изласка из штампе другог допуњеног издања „Српског рјечника“, који је Вук Караџић објавио у Бечу 1852. године. У програму учествује Огранак Вукове задужбине Гимназије „Вук Караџић“ из Лознице. Програм је осмислила професорка Светлана Спајић, а у њему учествују ученице Ана-Мариа Врањеш и Анастасија Ивановић.

Идеја да се прославља Међународни дан матерњег језика промовише се широм света од 2000. године, након иницијативе Бангладеша. Унеско промовисањем ове идеје исказује веровање у значај културне и језичке разноликости за одржива друштва. Рад на очувању култура и језика негује толеранцију и поштовање других.

31. 03. 2021.

ОГРАНАК ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ ГИМНАЗИЈЕ „ВУК КАРАЏИЋ“ ЛОЗНИЦА

И

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ „ВУК КАРАЏИЋ“ У ЛОЗНИЦИ

РАСПИСУЈУ

XIX НАГРАДНИ КОНКУРС ПОД НАЗИВОМ

ВУКОВО ЗВОНО“

за циклус песама и кратку причу,

као и анегдоту из народног живота.

Право учешћа на конкурсу имају ученици средњих школа и седмог и осмог разреда основне школе са целог српског говорног подручја.

Радове куцане у три примерка слати до 10. маја 2021. године на адресу: Гимназија „Вук Караџић“, Гимназијска бр. 5, 15 300 Лозница. (Потенцијалним ауторима и записивачима препоручујемо да обрате пажњу на књижевнотеоријске одреднице: циклус, кратка прича, анегдота).

Награђени ученици прочитаће радове и примити награде на посебној књижевној вечери посвећеној литерарном стваралаштву младих, које ће, у дане Ђачког Вуковог сабора, бити одржанo у Гимназији (уз могуће техничке измене узроковане актуелном епидемиолошком ситуацијом).