Вукова задужбина ове године била је један од учесника у програму обележавања „Дана европске баштине“, који су одржани у нашој земљи и Београду од 20. до 30. септембра. Први пут је Вукова задужбина учествовала у програмима „Дана европске баштине“, а тема је била „Језик и писменост“.

Вукова задужбина ове године обележава 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића, и 200 година од објављивања Мале простонародне славеносербске пјеснарице, и то је био прави повод да се наша кућа отвори и представи посетиоцима. Имали смо богат програм, јер су учествовале све структуре посетилаца, од предшколске деце са родитељима, до ученика основнихн школа из Београда : „Владислав Рибникар“, „Дринка Павловић“, „Никола Тесла“, „Вук Караџић“, „Милан Ћ. Милићевић“, „Синиша Николајевић“, са наставницима и библиотекарима, и средњих школа : Филолошка гимназија и Средња медицинска школа (васпитачки смер), са професорима и библиотекарима. Разговарало се о језику и писмености, и представљала се Даница за 2014.годину и Даница за младе. У разговорима су учествовали писци и сарадници Задужбине: проф. др Бошко Сувајџић, мр Божидар Пешев, Гордана Малетић, Бранко Стевановић, Благоје Рогач и Љиљана Симић.

Посебно нам је била указана част да први отворимо Дан европске баштине, 18. септембра, и да нам посетиоци буду из Туристичке организације из Земуна. У програму су учествовали: Етно група Бојане Николић са полазницима школе за етно певање, а игроказ о словима извели су ученици основне школе „Никола Тесла“ из Београда. Госте је поздравио мр Љубомир Милутиновић, управник Вукове задужбине и упознао их са делатношћу задужбине, а о Вуку Стефановићу Караџићу и обележавању Вукових јубилеја говорио је др Миодраг Матицки, председник Вукове задужбине. После програма отворена је и изложба Дани ћирилице, огранка Вукове задужбине из Баваништа (2002-2013) у организацији Вере Секулић, председнице огранка Вукове задужбине из Баваништа, а изложбу је поставила проф.др Сузана Полич.

Изложба је изазвала велико интересовање, како домаћих, тако и страних посетилаца, и била је продужена до 6.септембра. Посетиоци су добијали лист Задужбину, проспекте о Данима Ћирилице из Баваништа, и каталог Вукове задужбине. Деца са родитељима певала су уз клавирску пратњу, рецитовали, и цртали поруке Вуковој задужбини.

Фотографије можете погледати овде.

Посета ОШ „Владислав Рибникар“ Вуковој задужбини