Ученици одељења 1/5 и 2/3 Огледне основне школе „Владислав Рибникар“ посетили су 22. новембра 2018. године Дом Вукове задужбине и присуствовали представљању књиге „Пријатељи из саване“, писца за децу Николете Новак.

„Пријатељи из саване“ су збирка илустрованих едукативних прича у којима су животиње ликови алегоричних ситуација о људским манама карактеристичним за период детињства и одрастања. Од мајмуна ће деца учити о себичности, од жирафе како бити реалан, а не са главом у облацима, од ноја о стидљивости, од зебре ће научити да није лепо љутити се, од лавића ће учити о мани тврдоглавости, а слонче ће нам показати да нема разлога плашити се. Књигу је мајсторски илустровао Алекса Јовановић и тако јој дао високу ликовну вредност, а Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) је наградило за најбоље обликовану дечју књигу на 63. међународном београдском сајму књига.

Промоцији је присуствовала и уредница Издавачке куће „Пчелица“ из Чачка, издавач ове књиге, госпођа Бојана Јовановић која је ученицима на крају дружења поделила поклоне (распоред часова и блок за белешке), а петоро најбржих и најсналажљивијих ученика су успели да освоје и поклон књигу јер су тачно одговорили на квиз питања која им је Николета Новак поставила.

Прваци и другаци из ООШ „Владислав Рибникар“ су уживали захваљујући пре свега гостопримству и дружењу које им је приредила госпођа Љиљана Симић, уредница Вуковог читалишта. Представљању књиге „Пријатељи из саване“ присуствовали су и новинари „Политике“ који ће о овом сусрету објавити на страницама намењеним најмлађима, у „Политици за децу“.

Представљање књиге „Пријатељи из саване“ Николете Новак у Дому Вукове задужбине