vuk-zaduzbina14-1У петак, 14.новембра у Малој сали Специјане болнице Чигота је представљен рад Вукове задужбине чији рад су представили управник Вукове задужбине мр Љубомир Милутиновић, уредница читалишта Вукове задужбине Љиљана Симић и књижевник Божидар Пешев.

На почетку присутне је испред Библиотеке Специјалне болнице Чигота поздравила Мирјана Црнчевић. Она је укратко изложила хронологију и значај и утицај Вуковог дела, са освртом на јубилеј 200 година од објављивања Мале простонародње славеносербске пјеснарице и Писменице сербскога језика по говору простог народа писана које су први пут објављене 1814. године у Бечу.

vuk-zaduzbina14-2Мр Љубомир Милутиновић, управник Вукове задужбине је говорио о активностима задужбине у 2014.години. Он је истакао да је помоћ Министарства културе била пресудна у објављивању Вукове преписке и његовог дела „Ковчежић за историју, језик и обичаје“…

Љиљана Симић је прочитала песму о Вуку, Ђорђа Сибиновића, и говорила о деловању и значењу Вукове задужбине. Затим је књижевник Божидар Пешев публици прочитао неколико својих афоризама и сонета.

Потом су гости разговарали са посетиоцима. Представљању Вукове задужбине су присуствовали ученици ОШ Димитрије Туцовић и средње угоститељско туристичке школе у пратњи наставника.

Представљен рад Вукове задужбине у специјалној болници „Чигота“