У петак 23.11.2018. године на дечјем одељењу Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу „Четвртково Вуково читалиште“ Вукове задужбине из Београда одржало је књижевно вече под називом „Радост читања, сусретања и питања“. У препуној сали дечје библиотеке, у предивном амбијенту, учешће су узели Љиљана Симић, уредница Вуковог читалишта, Славка Петковић Грујичић, Божидар Пешев, Рајко Лукач и као гост, млади крагујевачки писац Александар Јањушевић. Ово је иначе било прво гостовање читалишта ван Београда. У публици, која је задовољна напустила библиотеку били су ученици следећих крагујевачких школа: ОШ „Наталија Нана Недељковић“, ОШ „Мома Станојловић“, ОШ „Вук Стефановић Караџић“ , ОШ „Станислав Сремчевић“, ОШ „Живадинка Дивац“. Ученици су са пажњом слушали писце који су читали своја дела а затим активно учествовали у програму. На крају, у квизу о познавању Вуковог лика и дела и дечје књижевности уопште, подељене су вредне награде,књиге, дар Вукове задужбине.

Поред ученика, њихових наставника, родитеља, бака и дека, сусрету су присуствовала и још два крагујевачка писца за децу – Момчило Милојевић и Зоран Ранитовић.

Посебан печат, у месецу новембру – месецу слава, дала је писац Славка Петковић Грујичић својим причама о верским празницима и крсним славама. Једногласан је закључак, како самих писаца тако и посетилаца, да је ово књижевно вече у потпуности оправдало очекивања, са жељом да се оваква дружења наставе и у другим градовима.


Радост читања, сусретања и питања