САЛА „Добрица Ерић“

Четвртак, 24.10.

Представљање „Данице“ за младе

Учествовали су: др Миодраг Матицки и Гордана Малетић, уредници, Љиљана Симић, уредница „Вуковог читалишта“ и аутори. У времену када је српска периодика намењена младима постала веома скромна и без већег утицаја, на основу предлога који је једногласно прихватила Скупштина Вукове задужбине, од 2007. покренут је и Школски забавник ДАНИЦА ЗА МЛАДЕ, замишљен као богато илустровани годишњак, са школским календаром и распоредом часова, који би се појављивао почетком нове школске године. Ђаци претплатници добијали би га првих дана наставе и користили током целе године, рекао је Матицки. Он је са поносом истакао да је „Даница“ за младе допринела је да у Вуковој задужбини последњих година веома успешно оживи рад ,,Вуковог читалишта“. Њим руководи Љиљана Симић која се несебично залаже да се остваре многе посете ученика појединих школа, гостовања са „Даницом“ за младе по школама и појединим местима у матици и расејању, тематска посела у Вуковој задужбини са примереним предавањима и радионицама посвећеним делу Вука Караџића и његове ћерке Мине. Ове активности допринеле су да се Вукова задужбина чвршће повеже са младима, да у разним школским срединама открије неслућене таленте младих, да, на пример, само при Огранку Вукове задужбине у Гимназији из Лознице, око такмичења ,,Вуково звоно“, издвоји четири веома талентована млада песника који су, у међувремену, објавили посебне књиге песама, да поједини млади писци који сарађују у „Даници“ за младе стекну име овенчано многим литерарним наградама.

У веселој атмосфери своје стихове и приче говорили су писци: Весна Алексић, Бранко Стевановић, Божидар Пешев, Љиља Вукић, Меланија Римар, Слађана Ристић и други. Представљању „Данице“ за младе присуствовала су деца из основних и средњих школа.

САЛА „Борислав Пекић“

Петак, 25.10.

Представљање: „Данице“ Вукове задужбине

Учествовали су: Бранко Златковић, Ненад Ивановић, Николина Нна Бабић, Миодраг Јовичић, Љиљана Симић. Модератор Душица Матицки.

Садржај „Данице“, у кратким цртама изнео је Бранко Златковић . Он је истакао да се у „Даници“ посебно прате међусобне везе писаца и културолошких прегалаца кроз векове: дозиви и одзиви песника, посветна и споменарска лирика; указује се на књижевна упоришта појединих писаца. У овом годишту „Данице“ објављена је песма Бошка Сувајџића ,,Мој Дучић“, а Мирољуб Тодоровић је указао на своја приповедна књижевна упоришта, на кратке прозне записе који су утврђивали развој не само његовог, већ и свеопштег нашег прозног стваралаштва. Једна од сталних рубрика Данице добила је назив по божуру и ономе шта нам то цвеће, данас, значи. У овој рубрици више прилога је посвећено српским хероинама са Косова и Метохије. Катарина Граната Савић пише о Кнегињи Милици, а за ову прилику објавили смо одломак из ,,Слова о Јефимији“ Светлане Велмар-Јанковић, која је била вишегодишњи сарадник Вукове задужбине и која је трајни задужбинар, пре свега претплатом унапред на примерке Данице који се сваке године поклањају најбољем богослову Призренске богословије. Подсетили смо се и трајни порука академика Дејана Медаковића, вишегодишњег председника Вукове задужбине, које се тичу односа Вукове задужбине према Србима на Косову и Метохији, рекао је Златковић.

Ненад Ивановић у кратким цртама изложио је свој рад Објављен у „Даници“ – „Вукова соба на изложби о српској лексикографији“.

Надахнуто, своју песму „Сенка орахова“, говорила је Николина Нина Бабић.

Део своје приче „Одраз“, прочитао је млади прозаиста Миодраг Јовичић.

Љиљана Симић је прочитала део из репортаже „У трагању за божурима“ , сталне ауторке „Данице“ Валентине Питулић.

У музичком делу наступио је Драган Р. Млађеновић.

ВУКОВА ЗАДУЖБИНА НА 64. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ КЊИГА