Огранак Вукове задужбине у Љубљани, који делује под називом Установа Вукова задужбина, фондација за проучавање и очување српске културне баштине, организовао је 15. фебруара 2016. године, у Месном музеју Љубљана, а поводом Дана државности Републике Србије, Једанаести Сретењски сабор. Изведен је пригодан културно-уметнички програм под називом Сретењски концерт 2016. у славу науке и задужбинарства, у коме су учествовали Мешовити хор Липа зеленила је, под диригентском палицом Карела Лесковеца, као и уметнице из Руског центра науке и културе у Љубљани: Марина Игрицкаја сопран и Олга Улокина клавирска пратња.

Испред Вукове задужбине саборској свечаности присуствовали су Бошко Сувајџић, председник Управног одбора и Славко Вејиновић, саветник и Главни и одговорни уредник листа Задужбина.

Обраћајући се присутнима и поздрављајући учеснике свечаног скупа, Бошко Сувајџић је говорио о најзначајнијим активности Вукове задужбине у протеклој години. Посебно је истакао да је Вукова задужбина заокружила рад на Сабраним делима Вука Стеф. Караџића у 35 књига; објавила је фототипско издање Вуковог Ковчежића за историју, језик u обичаје Срба cвa три закона (Беч, 1849), приредила и објавила на немачком и руском књигу Вук Стеф. Караџић 1787–1864–2014 Српска усмена баштина, која саржи најзначајније Вукове текстове српске усмене народне баштине. Такође, истакао је да је објављено и 23 годиште Данице Вукове задужбине, које је посвећено Косову и Метохији; књига Вукова задужбина у 20. и 21. веку, аутора Славка Вејиновића и јубиларни, 100 број листа Задужбина.

О раду огранка у Љубљани говорио је председник Живорад Андрејић, а проф. др Владимир Осолник евоцирао је сећања на Николу Теслу (1856-1943), поводом 160 година од његовог рођења.

На крају свечаности, уручена су и признања Вукове задужбине заслужним појединцима за допринос у раду огранка у Љубљани и унапређивању културних веза и сарадње српског и словеначког народа.

Наредног дана Сабора, представнике Вукове задужбине (Бошка Сувајџића и Славка Вејиновића), Живорада Андрејића и Владимира Осолника примио је жупан града Љубљане, господин Зоран Јанковић, којег су обавестили о раду Огранка Вукове задужбине у Љубљани, а било је говора и о активностима везаним за постављање споменика Вуку Стеф. Караџићу у Љубљани и Јернеју Копитару у Београду. Господину Јанковићу поклоњена су и издања Вукове задужбине: Даница 2016. и књигу Славка Вејиновића Вукова задужбина у 20. и 21. веку.

 

Једанаести Сретењски сабор огранка Вукове задужбине у Љубљани