9. новембар 2023.

ПРЕДАВАЊЕ О ЛИКУ ВУКА КАРАЏИЋА НА НОВЦУ

У организацији Огранка Вукове задужбине у Зајечару, у Великој сали хотела „Србија – ТИС“, у центру града, 9. новембра 2023. године, у вечерњим часовима, одржано је предавање професора историје и нумизматичара Миљана Миловановића, из Зајечара, насловљено „Вук Стефановић Караџић на српском и југословенском новцу“. Реч је о предавању, које, иако се односи на новац, није само нумизматичког карактера. С обзиром на то да је, као у ретко ком случају, Миљан Миловановић одличан зналац и нумизматике и историје, он је, осим о карактеристикама новчаница, говорио и о историјским, друштвено-политичким, контекстима у којима је лик Вука Караџића коришћен на новцу. Он је, уз то, и одличан предавач (има велико искуство као просветни радник), те је свих шеседесетак присутних све време предавања, а и после њега, било је под веома позитивним утиском. Уз нумизматичку и историјску димензију, он је пажњу обратио и на ликовност новчаница.

Пре самог предавања присутнима обратио председник Огранка др Дејан Крстић и, између осталог, подсетио на циљеве ове организације и њене активности у протеклом периоду.

У плану је да Огранак Вукове задужбине у Зајечару са овим предавањем гостује у многим срединама у Србији и ван ње, и мањим и већим, како би ширио, с једне стране, сазнања о Вуку Караџићу, а с друге, о свом постојању. Циљ је и да овим гостовањима Огранак успоставља сарадњу и размену програма са што већим бројем организација и институција. Нека гостовања су већ договорена. Планира се да ово предавање буде и публиковано у писаном облику. У плану је, такође, да Миљан Миловановић припреми слична предавања и о коришћењу ликова других важних историјских личности на српском и југословенском новцу.

др Дејан Крстић

27. септембар 2023.

МОНОДРАМА И ИЗЛОЖБА О МОКРАЊЦУ

На Крстовдан 27. септембра 2023. године, у организацији Огранка Вукове задужбине у Зајечару и Музеја Крајине у Неготину, у Великој сали хотела „Србија – ТИСˮ, у Зајечару приређене су позоришна представа и изложба посвећене српском композитору, Неготинцу, Стевану Стојановићу Мокрањцу.

Једночасовну монодраму „Ја ћу теби љуба битиˮ, ауторке Сање Радосављевић, кустоса-педагога Музеја Крајине у Неготину, пред 70-ак гледалаца, извела је београдска глумица Љиљана Јакшић. Емотивно доносећи текст, она је упечатљиво дочарала лик Марије Мокрањац, супруге Стевана Стојановића Мокрањца. Текст представе Сања Радосављевић написала је на основу документарних извора, пре свега на основу писама и разгледница које су Стеван и Марија Мокрањац слали једно другом, а који се чувају у збирци Стевана Мокрањца у Музеју Крајине. Приликом писања текста коришћена је и литература, од које је свакако најважнији дневник Марије Мокрањац, који се чува у Музеју града Београда. Кроз интимну кореспонденцију између Стевана и Марије, која се прожима кроз монодраму, упознаје се и људска страна Мокрањчеве личности, у коју до сада јавност није имала увид. Ова топла женска исповест, осим односа двоје људи, осликава и уопште дух времена с краја 19. и почетка 20. века. Представа „Ја ћу теби љуба бити“ припада такозваном музејском театру, који представља једну врсту интерпретације културног наслеђа и музејске комуникације са публиком. Премијерно је приказана 28. септембра 2022. године у Неготину, за годину дана је изведена још и у Београду, Горњем Милановцу, Зрењанину, Књажевцу, Вуковару, Пријепољу, Бољевцу, Неготину, Зајечару, а дан после извођења у Зајечару, приређена је и у Кладову.

Представу је приликом извођења у Зајечару, пратила изложба Музеја Крајине „Музејска заоставштина Стевана Мокрањцаˮ, аутора Ивице Трајковића, директора и кустоса овог Музеја, и већ поменуте кустоскиње Сање Радодсављевић. Посетиоци су имали прилике да после представе и на основу изложбе стекну увид у живот и дело славног композитора, а и да виде разгледнице и друге делове преписке између њега и његове супруге. Ова изложба је од 2018. приређивана у неколико градова у Србији, углавном у Тимочкој крајини.

др Дејан Крстић