Дванаеста трибина Вукове задужбине одржана је у понедељак, 6. новембра 2023. у Свечаној сали Вукове задужбине.

На трибини је представљен пројекат Фонда за науку Републике Србије из програма ИДЕНТИТЕТИ: Српско нематеријално културно наслеђе на Западном Балкану: препреке и прилике за инклузивно истраживање и очување / Serbian intangible cultural heritage in the Western Balkans: Perils and prospects of inclusive research and safeguarding (акроним SICHWEB).

Пројекат су представили др Бранко Бановић, виши научни сарадник Етнографског института САНУ и др Богдан Дражета, научни сарадник, доцент Филозофског факултета Универзитета у Београду. Присутне је у име Вукове задужбине поздравио др Бранко Златковић, председник Управног одбора Вукове задужбине.

Теоријску основу пројекта чине у хуманистици већ представљене антрополошке критике концепта нематеријалног културног наслеђа проф. др Милоша Миленковића (руководиоца пројекта): недовољна заступљеност мањинског наслеђа која резултира својеврсном легализованом асимилацијом. Пројекат чине два радна пакета: један се одвија у Црној Гори, а други у Босни и Херцеговини, а састоје се у припреми заједничких елемената нематеријалног културног наслеђа, односно – дељеног наслеђа (конкретни елементи: тамбурашка пракса и гусле). Изнета су досадашња теренска искуства истраживача у раду у Гори и Херцеговини, као и преглед актуелне културне политике у заштити нематеријалног културног наслеђа у Босни и Херцеговини и Црној Гори. Као основни резултати пројекта планирани су низ радова у научним часописима и сет политичких препорука владама Западног Балкана и међународним организацијама. Очекује се, дакле, трансфер научног знања у јавне политике и истовремено снажнија видљивост српске хуманистике кроз рад у међународном контексту, а не изван њега.

У дискусији после представљања пројекта учествовали су др Татјана Катић (Историјски институт, Београд), др Наташа Симић (Институт за психологију Филозофског факултета у Београду), др Биљана Анђелковић (Етнографски институт САНУ), др Смиљана Ђорђевић Белић (Институт за књижевност и уметност, Београд), Данијела Филиповић (Центар за нематеријално културно наслеђе Србије), проф. др Бошко Сувајџић (Филолошки факултет у Београду) и др Бранко Златковић (Институт за књижевност и уметност, Београд). У разговору су покренута питања оспораваног наслеђа (на примеру досадашњег искуства у заштити певања уз гусле) и примера добре праксе (заштита тамбураша): у овом смислу је указано на подстицање мултинационалних номинација као актуеле политике Унеска. Постављено је питање ауторитета институција и компетенције научних истраживача у процесу сарадње са локалним заједницама и институцијама на терену (пре свега са локалним музејима и националним саветима националних мањина). Присутне су посебно интересовали критеријуми Фонда за науку приликом оцењивања пројеката: показало се да су важни квалитети пројекта допринос методологији рада, затим инклузивност и партиципативност.

Биљана Сикимић

ОДРЖАНА 12. ТРИБИНА ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ