Дејан Медаковић (Загреб, 7. јули 1922 – Београд, 1. јули 2008)

На иницијативу Вукове задужбине и Издавачке куће Прометеј данас је у Вуковој задужбини основан Одбор за обележавање стогодишњице једне од најмаркантнијих личности српске културе уопште, Дејана Медаковића, научника, историчара уметности, историчара културe, јавног радника, књижевника…

У Одбору су се нашли високи представници Министарства културе, градова Новог Сада, Београда и Сремских Карловаца, САНУ, Матице српске, Филозофског факултета у Београду, Галерије Матице српске, чланови породице и низ личних пријатеља Дејана Медаковића. Установљени су оквири овогодишњег деловања на укупном терену српског језика и културе:

  • Подстицање на обележавање годишњице стављањем на листу значајних годишњица Министарства културе и информисања;
  • Расписивање одговарајућег литерарног конкурса преко Друштва за српски језик и књижевност Србије;
  • Штампање пригодног плаката који ће бити дистрибуиран у библиотеке;
  • Скупови посвећени Дејану Медаковићу у Вуковој задужбини, у Матици српској, на Вуковом сабору у Тршићу, у Сремским Карловцима и другим местима која за то покажу интересовање.

Институције у којима је Дејан Медаковић радио или сарађивао (САНУ, Матица српска, Филозофски факултет, Народни музеј у Београду, Галерија Матице српске) – установиће програме према властитом нахођењу и свака од ових институција обележиће Медаковићеву годишњицу.

Одбор је иницирао објављивање пригодне поштанске марке са ликом Дејана Медаковића.

Посебне активности имаће места значајна за живот и рад академика Дејана Медаковића:

  • Сремски Карловци – место где је Дејан Медаковић завршио гимназију, где је увек радо долазио и где је добио титулу почасног грађанина;
  • Београд – град значајан укупно за породицу Медаковић; овде је Дејан Медаковић провео цео радни век, написао сва дела и имао значајно учешће у јавном и друштвеном животу. На Филозофском факултету од до 1982. прешао је пут од асистента, ванредног и редовног професора до декана. Дописни члан САНУ од 1972, а редован од 1981. Генерални секретар САНУ 1985, а председник 1999;
  • Нови Сад – такође важан град за породицу Медаковић. У њему су радили и Милорад и Данило Медаковић, а Дејан Медаковић деценијама је, од 1962. вредни посленик Матице српске, основао је и са великим успехом водио одељење за ликовне уметности од 1963, покренуо је Зборник за ликовне уметности.

Очекује се да сваки од ових градова обележи Медаковићеву годишњицу.

Дејан Медаковић је за живота објавио укупно 46 књига (историја уметности, историја културе и опште историјске теме – укупно 21 књига; књижевна издања: 15 наслова; мемоарско-дневничке књиге: 8 наслова; интервјуи: две књиге са укупно 808 страница). Издавачка кућа Прометеј започела је 2019. са припремама за објављивање ДЕЛА ДЕЈАНА МЕДАКОВИЋА. Већ су објављени као репрезентативно издање његови чувени СРПСКИ СЛИКАРИ XVIII – XX ВЕКА, а у фази израде је тренутно петнаестак других наслова. Овај издавачки подухват покренут је захваљујући разумевању Покрајинске владе, а наишао је и на подршку пуну разумевања код Министарства културе и медија Србије.

Пошто се ради о веома обимном послу и Вукова задужбина се прихватила публиковања избора из Медаковићевог дела који ће бити уклопљен са Прометејевим издањима како би се објавило што више вредних наслова у овој јубиларној години. Предвиђено је покретање иницијативе у Сремским Карловцима, Београду и Новом Саду за постављање спомен-обележја и давања имена некој од улица по Дејану Медаковићу.

Одбор ће радити и на популаризацији Медаковића и његовог дела у медијима.

Очекују се и друге иницијативе и предлози који ће бити прикупљани у Вуковој задужбини, размотрени од стране Одбора и потом реализовани.

У Београду, 1. марта 2022.

Председник Организационог одбора
и председник Скупштине Вукове задужбине проф. др Бошко Сувајџић

Потпредседник Организационог одбора
и директор ИК Прометеј Зоран Колунџија

ОСНОВАН ОДБОР ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 100 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ДЕЈАНА МЕДАКОВИЋА