Помоћник градоначелника Лознице, Љубинко Ђокић, у Вуковој задужбини уручио је награде за уметност и науку Горану Петровићу и Драгољубу Перићу лауреатима годишње награде Вукове задужбине из Београда за стваралаштво током прошле године.

Књижевник Горан Петровић Награду за уметност Вукове задужбине добио је за двокњижје „Папирˮ и „Иконостасˮ, београдске „Лагунеˮ. Одбор за доделу награде за уметност истакао је да је „реч о делима суптилног приповедача, аутора који је својим стваралаштвом отмено и креативно – сугестивно оплеменио српску прозу тоном посвећеног трагалаштва и уметничке реализације највишег рангаˮ.

Професор Филозофског факултета из Новог Сада, Драгољуб Перић, Награду Вукове задужбине за науку добио је за књигу „Прамен магле, поље притиснуто, Необични јунаци Српске усмене епикеˮ у издаваштву новосадске Академске. Чланови Одбора за Награду за науку истакли су да је књига Драгољуба Перића плод вишегодишњег бављења аутора усменом епиком која је фокусирана на епског јунака који је увек под притиском историје, жанра и мита.

Уручујући награде за велики стваралачки допринос у Вуковој задужбини са којом град Лозница већ дванаест година успешно реализује протокол о сарадњи, помоћник градоначелника Љубинко Ђокић истакао је да се у Лозници у свакој прилици наглашава важност Вуковог рада у области језика и писма, етнологије, фолклористике и историографије.

Добро је што је ћирилица сада и у службеној употреби кроз информационе технологије што отвара широку лепезу наше културне баштине да се у електронској форми на том писму сачува велико књижевно благо за будуће генерације. Јер, Вук Караџић је говорио да треба крчити стазе за све који долазе после нас и ми смо то оживотворили, како у Тршићу тако и Лозници, па су та два места прави топоними за свакога ко жели да проучава нашу културу и језик, наше обичаје и традиционалне вредности – закључио је Ђокић.

Награда Вукове задужбине за уметност и науку додељује се од 1990. године и проистекла њеним оснивањем 1987. године када је Србија обележавала велики јубилеј, два века од рођења Вука Стефановића Караџића.

Извор: Новости

ПОДЕЉЕНЕ ВУКОВЕ НАГРАДЕ