У малој сали Коларчеве задужбине, на Велики четвртак, представњена је Даница за 2019. годину.   Двадесет  шесто издање српског народног илустрованог календара посвећено је  годишњици Српског рјечника и Србима на Косову и Метохији.

Уместо уобичајене уводне речи, водитељка сусрета, драмска уметница Рада Ђуричин прочитала је део прилога Рађање Вуковог Српског рјечника  уредника Данице др Миодрага Матицког.

Као и у сваком годишту,  и у овој Даници објављен је  Месецослов, за Србе сва три закона, а задржане су су и редовне рубрике: Осветљења, Народна књижевност и уметност, Светосавска читанка, Језик, Описаније намастира, Први српски устанак,Народни кувар, Астрономија,  Задужбине као и списак пренумераната.

На промоцији је указано да је у Летопису  XXI века у Даници, који је стална рубрика овога забавника, издвојено је отварање 16. Међународног конгреса слависта који је први пут одржан у Београду у августу 2018. године када се учесницима  обратио председник Међународног комитета слависта проф. др Бошко Сувајџић. 

Свој рад у Даници, у рубрици  Воћке у духовној култури Срба изложио је  Љубинко Раденковић, потпредседника Вукове задужбине и дописни члан САНУ.

Рада Ђуричин прочитала песму Бошка Сувајџића Мој Дучић, а Милан Орлић је казивао своју песму Одзив Милошу Црњанском.

Валентина Питулић, професор на Филозофском факултету у Косовској Митровици и Богословији Свети Кирило и Методије у Призрену и председник Одбора за Косово и Метохију Матице српске  прочитала је  део из њеног прилога у овогодишњој Даници који слови: Трагање за божуром.

Прочитана је песма Ратка Поповића Мајка свој крст разговара, а Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка изнео је  основне поставке из прилога објављеног у Даници који слови: Косово и Метохија – историја и култура.

Зорица Бајин Ђукановић за ову прилику  прочитала је две своје песме из овогодишње Данице за младе Сањај и путуј и Жива вода.

Дужна пажња указана је и  додатку  Данице –  Даници за младе, која се  штампа  и као посебно издање.

У музичком делу промоције, у Малој сали Коларчеве задужбине учествовао је појац  Драган Р. Млађеновић.

Представљање Данице 2019. на Коларцу