Вукова задужбина и овогодишње издање литерарног часописа и школског забавника ,,Даница за младе“ представљени су, 19.новембра у фискултурној сали ОШ ,,Ђура Филиповић“ у Плочици у општини Ковин.

У организацији  ОШ,,Ђура Филиповић“ Плочица,  уз пригодан програм, представљен је рад Вукове задужбине и ,,Даница за младе“.  Присутне су поздравили др Миодраг Матицки, председник скупштине Вукове задужбине и заменик председника Матице српске у Новом Саду, мр Љубомир Милутиновић, управник Вукове задужбине, Љиљана Симић, уредница Вуковог читалаштва и Божидар Пешев, књижевник. Они су говорили о Вуковој задужбини, ,,Даници за младе“ и читали своје песме и приче.

,, Циљ наше посете је да се деца упознају са радом Вукове задужбине и да читањем ,,Данице за младе“ , дечје литерарне радове  објављеним у  ,,Даници за младе“, мотивишемо да што више читају и на тај начин негују  ћирилично писмо, али и да утичемо да школске библиотеке постану културни и образовни центри који ће окупљати децу, родитеље и просветне раднике“, истакла је Љиљана Симић.

Уводна реч припала је, Живанки Јованов, директорки школе кoja je представила школу, а потом су гости имали прилику да чују литерарне радове талентоване деце из литерарне и новинарске секције и путем презентације сазнају о раду саме школе.  На велику радост ђака, ученици су добијали поклоне, па је тако Љиљана Симић поклонила Милошу Михајловићу, ученику ОШ ,,Ђура Филиповић“,  торбу Змајевих игара, а Николини Огњановић је  поклоњена  књига ,,Слатке приче“.

Библиотека ОШ ,,Ђура Филиповић“ добила је на поклон књиге Вукове задужбине из Београда, издавачке куће ,,Пчелица“ из Чачка и ,,Енцо Бук“ из Београда, а даривању се, са својим књигама, придружила и Љиљана Симић, која је прочитала своју причу ,,Пита од бундеве“ посвећену селу Плочица.

 

Ивана ЈОВАНОВ

ПРЕДСТАВЉЕНА ВУКОВА ЗАДУЖБИНА И ,,ДАНИЦА ЗА МЛАДЕ“ У ПЛОЧИЦИ