Представници Вукове задужбине – Бошко Сувајџић, Снежана Бојић и Славко Вејиновић – посетили су 23. и 24. априла Косово и Метохију и обишли Филозофски факултет у Косовској Митровици, Призрен и Велику Хочу. Током дводневне посете имали су више састанака и сусрета са житељима ових места и том приликом представили календар Даницу за 2015. годину и друге активности Вукове задужбине. 

У амфитеатру Филозофског факултета У Косовској Митровици o Даници за 2015. годину говорили су Валентина Питулић, Небојша Лазић, Бошко Сувајџић, Снежана Бојић и Славко Вејиновић. Присутне је поздравио и декан Филозофског факултета у Косовској Митровици проф. др Бранко Јовановић.

У расправи је истакнуто да је овогодишња Даница посвећена је 150 годишњици смрти Вука Стефановића Караџића и да је поводом обележавања ове значајне годишњице Вукова задужбина објавила XIII књигу ПРЕПИСКЕ (1863–1864) и Други том треће књиге Вукових списа О језику и књижевности, чиме је после 50 година, заокружен рад на Сабраним делима Вука Караџића, најзначајнијем архивском извору за проучавање српске књижевности и културе XIX века. Поред тога, Вукова задужбина објавила је и Ковчежић за историју, језик и обичаје Срба сва три закона, Вука Стефановића Караџића. Ова значајна књига изашла је за Вукова живота и у његовој редакцији, у Бечу 1849. године. Садржи неколико чланака, од којих су прва два Вукова (Срби сви и свуда и Бока Которска), док остали обухватају драгоцену фолклорну грађу коју је Вуку послао његов верни сарадник и сакупљач – поп Вук Поповић. Фототипско издање Ковчежића за штампу је приредила и поговор написала академик Нада МилошевићЂорђевић.

Значај Вукове Данице огледа се, пре свега, у томе што се преко ње негује културно и традиционално наслеђе Срба где год они били. Она је важна из разлога што се наставља континуитет онога што је започео Вук Стефановић Караџић, објавивши 1826. године прву књигу “Данице” која је била нека врста забавника и народног календара,” – казала је Валентина Питулић. Такође, она је подсетила да је Вукова Даница излазила пет година и да је последњи број изашао 1834. године. Након тога, настаје велика празнина, све до 1994. године, када је Вукова задужбина одлучила да обнови Даницу.

После Косовске Митровице, представници Вукове задужбине посетили су Призренску богословију у којој су, у присуству владике Теодосија, одржали промоцију Данице и том приликом подарили по један примерак новог броја часописа најбољим ученицима. Промоција је била улепшана пригодним програмом, који су припремили млади богословци. Обишли су, затим, и манастир Св. Архангели, задужбину цара Душана, која се налази у кањону реке Бистрице и у којој теку радови на обнови Конака. На крају посете представници Вукове задужбине обишли су и Велику Хочу и разговарали са њеним житељима. Том приликом евоцирали су успомене и на посету Вукове задужбине Великој Хочи, априла 2009. године, када су, уз активно учешће младих, представили календар-алманах Даницу и друге активности Вукове задужбине.

Приредила: Снежана Бојић

Представници Вукове задужбине обишли Косовску Митровицу, Призрен и Велику Хочу