Округли сто Вукове Задужбине и Удружења књижевника Србије

У Дому Вукове задужбине, 22. маја 2023. године, у организацији Вукове задужбине и Удружења књи­же­вни­ка Србије, организован је округли сто под називом „Српски језик и ћирилица“, уз уче­шће најеминентнијих српских лингвиста, али и угледних песника из Србије и Цр­не Горе. Координатори су били проф. др Бошко Сувајџић и Видак Масловарић, који су поднели уводна излагања, а учествовали су Верољуб Вукашиновић, Ћирилица (песма), проф. др Милош Ковачевић, Српски језик и ћирилица у Српској књижевној задрузи, проф. др Срето Танасић, дописни члан АНУРС, Српски језик и ћирилица, проф. др Виктор Савић, О Ћирилу и ћирилици, проф. др Рајна Драгићевић, Проблеми наставе и науке о српском језику препозтанти на конгресима Савеза славистичких друштава Србије, проф. др Александар Милановић, Српски језик у Тршићу, проф. др Исидора Бјелаковић, Српски језик и ћирилица у Матици српској (научни пројекти и активности), проф. др Михаило Шћепановић, Српски језик у Црној Гори, проф. др Владан Јовановић, Српски језик и ћирилица у теснацу међу идеологијама, др Марина Спасојевић, Српски језик и изазови родно осетљивог језика , као и песникиње, чланице Удружења књижевника Црне Горе, Славојка Војиновић и Вишња Косовић. Округли сто одржан је и уз присуство угледних званица и студената Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Организатори су сматрали да је тема актуелна посебно у нашем времену и, према изнетим ставовима већине учесника, положај српског језика и ћирилице у Србији данас је изузетно тежак. „Иако је пре готово две године донесен закон о српском језику и ћирилици, до данас се ништа није променило у њиховом статусу. Држава га не спроводи, иако је приликом његовог доношења с државног врха поручивано да су српски језик и ћирилица међу најбитнијим чуварима националног идентитета“, истакао је проф. др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика.

У поздравној речи, проф. др Бошко Сувајџић, председник Скупштине Вукове задужбине, истакао је да неговање ср­пског језика и ћирилице представља један од основних програмских задатака Вукове за­ду­жби­не. Заложио се за темељну реформу друштва у правцу постављања образовног система у средиште друштвеног живота. Још једном је, у духу Иницијативе против урушавања образовања у Републици Србији и Друштва за српски језик и књижевност Србије, истакао неопходност подизања статуса и угледа просветног радника као темеља просвећеног и демократског друштва, и неговања друштвено одговорних и трајних културних, образовних и васпитних вредности. А једна од тих вредности је јасна, просвећена и одмерена реч у јавном простору.

Сва излагања са Округлог стола биће објављена у наредном годишту Даница 2024, која ће на тај начин бити доступна широком кругу заинтересованих познавалаца проблематике српског језика и ћирилице.

СРПСКИ ЈЕЗИК И ЋИРИЛИЦА