Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница и Град Лозница организатори су најстарије и најмасовије манифестације у Србији, Вуковог сабора. Сваки Вуков сабор има за циљ да, сећањем на Вукову личност и дело, шири просветитељске идеје, да негује и чува језик и народну баштину, да подстиче развој књижевности и народног стваралаштва. Овогодишњи Вуков сабор у знаку је јубилеја – 60 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу. Стога овогодишњи Вуков сабор има за циљ спајање Вуковог стваралаштва са радом највећег српског писца, хуманисте, дипломате, али пре свега човека који је своје поверење поклонио речима, Ивом Андрићем. Вук Караџић и Иво Андрић симболи су српског језика и писма, те стога и бастиони који су предано чували српски национални идентитет.

Манифестација 88. Вуков сабор биће одржана од 13. до 19. септембра 2021. године. Саборска свечаност почиње у понедељак 13. септембра 2021. године у 20 часова у Вуковом дому културе у Лозници. Свечано отварање биће обогаћено клавирским концертима „Метохијска појања“ и „Рашки мозаик“ композитора академика Светислава Божића, у извођењу Филхармоније младих „Борислав Пашћан“, под диригентском палицом Ђорђа Павловића, шефа диригента Филхармоније младих и диригента Опере и Балета Народног позоришта у Београду. Као солиста наступа Александар Синчук, пијаниста из Русије, победник на многим међународним пијанистичким такмичењима и професор на Факултету музичке уметности у Београду.

Током седам саборских дана, Лозница и Тршић биће центри културних дешавања Србије у којим ће се представити најзначајније културне институције, приказати многе изложбе и извести богат културно-уметнички програм.

ДОБРО ДОШЛИ НА ПРОГРАМЕ 88. ВУКОВОГ САБОРА!

С поштовањем,
Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница

88. Вуков сабор