Понедељак, 12. 12. 2022. у 12 часова

Пројекат Огранка Српске академије наука и уметности у Нишу: „Теренска истраживања усмене традиције југоисточне Србије“

Говорили: руководилац пројекта проф. др Данијела Поповић Николић (Филозофски факултет Универзитета у Нишу) и др Смиљана Ђорђевић Белић (Институт за књижевност и уметност, Београд)

Модератор: Биљана Сикимић

На четвртој трибина Вукова задужбине представљен је пројекат Огранка Српске академије наука и уметности у Нишу Теренска истраживања усмене традиције југоисточне Србије, који се реализује још од 2018. године до данас. Пројекат су представиле проф. др Данијела Поповић Николић (Филозофски факултет Универзитета у Нишу) и др Смиљана Ђорђевић Белић (Институт за књижевност и уметност, Београд).

Као посебну вредност пројекта Данијела Поповић Николић је истакла сарадњу са студентима кроз њихова теренскa истраживања и семинарске радове. Следећи важан резултат овог рада, по њеној оцени, представља досадашње успешно архивирање прикупљене грађе. На екстерном диску пројекта у овом тренутку је архивирано 420 гигабајта аудио, видео и фото документације, а постављен је и сајт пројекта: (https://m.facebook.com/profile.php?id=100069938021708&_rdr).

Фолклористичка грађа прикупљена је у 35 пунктова у југоисточној Србији, а систематским тимским радом темељно су покривена подјастребачка насеља и Алексиначко Поморавље. Посебно је истакнут значај дугогодишње успешне сарадње са Центром за културу у Алексинцу и Народном библиотеком „Његош” из Књажевца. Смиљана Ђорђевић Белић је свој теренски рад на овом пројекту илустровала истраживањем култних места ‒ манастира Ђунис и Руске цркве у Горњем Адровцу.

Током разговора о пројектуа, у коме су учествовали др Данијела Петковић, др Бранко Златковић и др Данка Лајић Михајловић, постављена су питања и о могућностима организације теренског рада у савременим условима; о конкретној примењеној методологији видео документације, као и о буџету пројекта, који, како се показало, покрива само трошкове теренских истраживања, а све остало ‒ организација, архивирање, монтажа и транскрипција ‒ препуштено је самим истраживачима.

Присутне је поздравио проф. др Бошко Сувајџић, председник Скупштине Вукове задужбине.

Биљана СИКИМИЋ

Четврта Трибина Вукове задужбине