Дани ћирилице у Баваништу, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Општине Ковин,објавили су Зборник дечијих радова који садржи 56 ученичких прилога, награђених или похваљених на конкурсу „Дани ћирилице 2020.“, који чини окосницу истоименог дечјег сабора. Књига је илустрована награђеним ликовним радовима, који су сада изложени у просторијама Вукове задужбине, а налазе се и на њеном Веб сајту.

Отварање деветнаестог Дечјег сабора „Дани ћирилице“ и свечана додела награда нису могли бити одржани 23. маја, уочи славе св. Ћирила и Методија, како је првобитно планирано, због забране окупљања, условљене ширењем вируса ковид 19.

На конкурс Дани ћирилице, који се већ петнаест година налази у Календару републичких смотри Министарства просвете, ове године је стигло 1.089 радова, од којих је из дијаспоре 159. Релативно мали број приспелих радова, у односу на претходне године, последица је, како „кућне наставе“, тако и немогућности да се радови пошаљу редовном поштом. Потврда овој тези је чињеница да је на конкурс, углавном електронском поштом, стигло 389 литерарнх радова, што је незнатно мање у односу на претходну годину, док је иницијала и калиграфских радова било 491, везених радова 67, а лутака само 30.

Жири, у саставу др Миодраг Матицки, др Рајка Уљмански и Љиљана Симић, за литерарне и др Сузана Полић, Емил Сфера, мр Вјера Медић и Милица Марковић, за ликовне радове, је ове године радио у специфичним околностима. Радови су фотографисани, а фотографије слате електронском поштом, док су литерарни радови, углавном, само прослеђивани члановима жирија.

Жири је наградио 88 и похвалио 30 ученика.

Сви награђени и похваљени ученици ће добити дипломе, похвале и вредне књиге, купљене уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, или добијене од издавача, а сви учесници конкурса из дијаспоре добиће признање ЧУВАР СРПСТВА.

Сабор се одржава под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Општине Ковин.

Генерални спонзори Сабора су Општина Ковин и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а медијски РТС, ТВ „Пинк“, емисија „Жикина шареница“ и ТВ Панчево.

Најуспешним учесницима конкурса своје књиге су поклонили издавачи: Вукова задужбина, Прометеј, САНУ, Катена мунди, Академија СПЦ, Каирос Сремски Карловци, Српска књижевна задруга, ЈРЈ Мој издавач, Службени гласник, Издаваштво РТС-а, Новости и Јасен.

Украсне кесе у којима ће награђени ученици понети своје књиге сашила је и штампала новоотворена фабрика МДС ТЕКС ДОО из Баваништа.

Током предстојећег Београдског сајма књига биће изложени најлепши ликовни радови, у простору који нам Сајам уступа без накнаде.

Почетком новембра ће се одржати завршна свечаност под називом ВЕЛИКО АЦИНО КОЛО, на којој ће учествовати више КУД-ова.

Сабор се одржава у сарадњи са КУД-ом „Аца Обрадовић“, Библиотеком „Теофило Димић“, Црквеном општином Баваниште, ОШ „Бора Радић“, Вуковом задужбином, Активом жена „Дуга“, и људима добре воље, као што су чланови жирија, који раде без накнаде.

Вера СЕКУЛИЋ


Аутор изложбе: др Сузана Полић
Аутор фотографија: Станко Костић

ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ 2020.