Вукова задужбина и Министарство културе и информисања Републике Србије приредили су 2021. године дигиталну изложбу под називом „Вук и Немци”, која представља преглед епохе у којој су Срби и Немци, захваљујући превасходно Вуку, Копитару и Гриму, имали изванредну културну сарадњу и међусобно уважавање.

Изложба „Вук и Немци” резултат је колективног рада тима, чији је главни уредник био проф. др Бошко Сувајџић. Израда визуелног дизајна и ликовног решења пројекта поверена је др Милијани Симоновић, а за дигитално решење пројекта и компјутерску обраду текста био је задужен Давор Палчић, дугогодишњи сарадник Вукове задужбине. Изложба је до сада приказана студентима славистике на Универзитету у Јени.

На Универзитету у Хамбургу, 12. новембра 2022, отворена је изложба „Вук и Немци“, коју су организовали Амбасада Србије у Берлину и Вукова задужбина. Она представља својеврсно сведочанство о сарадњи Вука Стефановића Караџића са знаменитим Немцима попут Гетеа, Шилера, браће Грим и других, као и о времену које је Вук пре готово 200 година провео у Немачкој.

На свечаном отварању изложбе, присутнима се обратио проф. др Роберт Ходел, директор Института за славистику, који је указао на значај преводилачког опуса Гетеа, Јакоба Грима и читаве плејаде преводилаца који су дошли после њих за упознавање немачке и европске јавности са српском и јужнословенском народном књижевношћу.

Амбасадорка Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежана Јанковић је, обраћајући се присутнима, истакла да је сарадња Вука Караџића са великанима немачке културе пре читава два века резултирала духовним и културним прожимањем наших народа, обогативши немачки културни простор знатижељом и интересовањем за српску народну књижевност. Истакла је да су овом изложбом Амбасада Србије у Берлину и Вукова задужбина желеле да приближе публици, како у Немачкој, тако и у Србији, чињеницу да испод талога историје и тешких момената, којима су повремено обележени српско-немачки односи, постоји једна оваква ризница међусобног разумевања, уважавања и жеље за бољим упознавањем.

У име Вукове задужбине, публици у Хамбургу обратио се проф. др Бошко Сувајџић, један од коаутора изложбе и председник Скупштине Вукове задужбине. Упознавши присутне са процесом настајања изложбе, проф. Сувајџић је провео публику кроз најважнија места, ликове и догађаје који су обележили Вукову сарадњу са интелектуалном елитом Немачке у 19 веку. Нагласио је да је Вукова сарадња са немачким писцима, филозофима и историчарима тог доба рађала плодове и генерацијама касније, стварајући прву подлогу за плодоносан преводилачки рад и упознавање немачке јавности са српском књижевношћу.

Гост на отварању била је и др Јасмина Митровић Марић, амбасадор Републике Србије у Краљевини Данској, а међу многобројним посетиоцима, отварању изложбе присуствовали су професори и студенти славистике Универзитета у Хамбургу, представници немачких културних и образовних институција, међу којима је била и др Олга Елермајер Животић, истакнути слависта и доцент у пензији Универзитета у Хамбургу. Такође, отварању је присуствовала и генерални конзул у Хамбургу Наташа Рашевић, а одазвали су се и бројни угледни представници српске дијаспоре. Изложба ће на Универзитету у Хамбургу трајати до 10. децембра 2022. године, након чега се сели у друге културне и универзитетске центре у Немачкој, као што су Берлин, Јена, Хале и други. У плану је да завршница буде у јуну 2023. године, у Халеу, када ће се обележити и 200 година од боравка Вука на универзитету у овом граду.

С.В.

Дигитална изложба „Вук и Немци”