На свечаности, професорки др Љиљани Пешикан-Љуштановић и академику Светомиру Арсићу Басари додељене су Награде Вукове задужбине за науку и уметност. Љиљани Пешикан-Љуштановић награда је припала за књигу „Пишем ти причу”, у издању „Академске књиге“из Новог Сада, 2020, а Светомиру Арсићу Басари за изложбу „Радови (1998-2018)” у Салону Народног музеја Зрењанин и Галерији САНУ.

Председник Одбора за награду за науку, дописни члан САНУ Слободан Грубачић образлажући награду др Пешикан-Љуштановић између осталог је рекао:

„Наше је неподељено мишљење да књига ПИШЕМ ТИ ПРИЧУ, ова интердисциплинарна монографија Љиљане Пешикан-Љуштановић у издању „Академске књиге“, најбоље одговара духу Вукове награде. Осећа се – и кад о томе не говори – да иза свега стоји и један мотив опште природе: велики део западне културе баштиник је и наше, балканске историје. Управо онако како је то формулисао и својим делом потврдио највећи Србин међу Немцима, Вук Стефанович.

Одмах треба рећи да се Љиљана Пешикан-Љуштановић у свакој прилици, било да је реч о „завештајним формулама колективног искуства“ (Нада М. Ђорђевић), о бајци или о антибајци, понаша као да одговорно сведочи пред књижевном историјом. А њена реч, понекад опора, изговорена је критички и беспоштедно, али увек са жељом да поучи и унапреди. Она поседује сигурна знања да, вуковски тачно, одреди домете нашег усменог и писменог простирања: оба тока или плимна таласа књижевне и културне традиције.“

Награду Светомиру Арсићу Басари, у име Одбора за награду за уметност образложио је дописни члан САНУ Светислав Божић, председник Одбора:

„Ретки су уметници чије дело досеже највеће естетске и етичке стандарде, подиже лествицу уметничке остварености како на свом тлу тако и у универзалним сазвежђима, као стваралаштво академика Светомира Арсића Басаре.“

Обраћајући се присутнима, на свечаности у Дому Вукове задужбине др Љиљана Пешикан-Љуштановић истакла је да Вуково име за њу има све већу тежину. Према њеној оцени Вук Стефановић Караџић није био само најважнији сакупљач српске народне усмене баштине, већ је и знао како живи усмена књижевност.

У поздавном говору, академик Светомир Арсић Басара је рекао да је Вук свето име у историји нашег народа. Вук је успео да реконструкцијом српског језика, свом народу приближи његову духовну величину да покаже свом народу и целом свету колико је духовно богат и велики, истакао је Арсић Басара.

Добитнике награде, чланове Одбора за награду за науку и уметност, задужбинаре и госте поздравили су председник Скупштине Вукове задужбине проф. др Бошко Сувајџић и помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић.

Добитницима награде додељене су плакете и медаље са ликом Вука Стефановића Караџића и новчани део награде. Реализацију награда финасијски су помогли Министарство за културу и информисање и Општина Лозница.

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ ЗА НАУКУ И УМЕТНОСТ