На иницијативу Вукове задужбине и Издавачке куће Прометеј 1. марта 2022. у Вуковој задужбини основан је Одбор за обележавање стогодишњице једне од најмаркантнијих личности српске културе уопште, Дејана Медаковића, научника, историчара уметности, историчара културe, јавног радника, књижевника…

У Одбору су се нашли високи представници Министарства културе, Покрајинске владе, градова Новог Сада, Београда и Сремских Карловаца, САНУ, Матице српске, Народног музеја Србије, Филозофског факултета у Београду, Галерије Матице српске, чланови породице и низ личних пријатеља и сарадника Дејана Ме- даковића. Установљени су оквири годишњег деловања и потом реализовани:

  • Подстицање на обележавање годишњице,
  • Одржани су скупови и свечане академије посвећене Дејану Медаковићу у Вуковој задужбини, у Српској академији наука и уметности, у Матици српској, на Вуковом сабору у Тршићу, у Сремским Карловцима и у Новом Саду.

Одбор је иницирао објављивање пригодне поштанске марке са ликом Дејана Медаковића.

Посебне активности имала су места значајна за живот и рад академика Дејана Медаковића:

  • Сремски Карловци – место где је Дејан Медаковић завршио гим- назију, где је увек радо долазио и где је добио титулу почасног грађанина доделиле су једној улици име Деја- на Медаковића, донете је одлука о постављае спомен–плоче не кућу у којој је боравио Медаковић и доне- та јЕ одлука и спроведена процеди- ра за постављање бисте Дејана Ме- даковића у Карловачкој гимназији. У карловачкој Библиотеци Бранко Радичевић отворена је спомен-соба Дејана Медаковића, а у Карловачкој гимназији приређена је изложба о животу и раду Дејана Медаковића.
  • У Београду – граду значајном укупно за породицу Медаковић (овде је Дејан Медаковић провео цео радни век, написао сва дела и имао значајно учешће у јавном и друштвеном животу), осим свечане академије у САНУ одржана је свечана промоција Медаковићевих СРПСКИХ СЛИ- КАРА XVIII–XX века у Народном музеју Србије, промовисана су Сабрана дела Дејана Медаковића у Дому војске Србије.
    У Новом Саду Саду одржан је у свечаној сали Градске куће велики скуп поводом уручења Награде „Дејан Медаковић“ Емиру Кустурици, приређена је изложба у Галерији Издавачке куће „Прометеј“ о Дејану Медаковићу и Новом Саду и одржан је научни скуп у Матици српској посвећен Дејану Медаковићу.
  • У Тршићу, у оквиру програма Вуковог сабора представљена су дела Дејана Медаковића у организацији Вукове задужбине и Вуковог Сабора.

Дејан Медаковић је за живота објавио укупно 21 књига; књижевна издања: 15 наслова; мемоарско–дневничке књиге: 8 наслова; интервјуи: две књиге са укупно 808 страница). Издавачка кућа Прометеј започела је 2019. са припремама за објављивање ДЕЛА ДЕЈАНА МЕДАКОВИЋА, а уз подршку Министарства културе и Покрајинске владе континуирано се објављују Сабрана дела Дејана Медаковића, у 2022. години урађен је огроман посао и до сада је објављено 18 књига које садрже у својим корицама већину онога што је Медаковић написао. На почетку су објављени као репрезентативно издање његови чувени СРПСКИ СЛИКАРИ XVIII–XX ВЕКА у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту споменика културе Војводине, потом, такође у сарадњи са Заводом и БАРОК КОД СРБА и ОТКРИВАЊА ХИЛАНДАРА. Заједно са Архивом Војводине објављени су Медаковићеви дневници ДАНИ СЕЋАЊА 1–8 и СРПСКА УМЕТНОСТ У 18. И 19. ВЕКУ. Обновљен је чувени ЕФЕМЕРИС 1–5, сада у два тома, а са Вуковом задужбином, уз подршку Града београда, објављене су три књиге – ДЕЈАН МЕДАКОВИЋ ВУКОВОЈ ЗАДУЖБИНИ, ПЕСМЕ И ПРИПОВЕТКЕ и ГРАФИКА СРПСКЕ ШТАМПАНЕ КЊИГЕ XV–XVII ВЕКА. У фази је израда ИЗАБРАНИХ СРПСКИХ ТЕМА 1–4 које ће сада бити у једном тому, спремају су велике књиге СРБИ У БЕЧУ, СРБИ У ЗАГРЕБУ, СВЕТА ГОРА ФРУШКОГОРСКА, МАНАСТИР САВИНА, КОСОВСКИ БОЈ У СРПСКОЈ УМЕТНОСТИ и велика књига интервјуа.

Овај издавачки подухват доживео је до сада висока признања и у медијима и на сајмовима књига у Србији и у региону, а то је било видљиво и на свим представљањима књига.

Одбор је радио непрестано и са успехом на популаризацији Медаковића и његовог дела у медијима. Издавајамо специјалну емисију магазина ОКО на РТС посвећену Дејану Медаковићу.

У Београду, 15. 06. 2023.

Председник Организационог одбора и
председник Скупштине Вукове задужбине
проф. др Бошко Сувајџић

Потпредседник Организационог одбора и
директор ИК „Прометеј“
Зоран Колунџија


ИЗВЕШТАЈ ОДБОРА ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 100 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ДЕЈАНА МЕДАКОВИЋА