Свечана завршна седница Одбора за обележавање 100 година од рођења академика Дејана Медаковића (1922-2008) одржана је данас у Вуковој задужбини под председавањем министарке културе Маје Гојковић.

Гојковићева је у обраћању члановима одбора рекла да је Министарство културе прихватило иницијативу Вукове задужбине и издавачке куће „Прометеј” и да ће са 561.000 динара подржати ливење три бисте Медаковића.

На седници је речено да је у плану да једна биста буде откривена 7. јула у Сремским Карловцима, на рођендан Медаковића, знаменитог историчара уметности и културе, књижевника и научника.

Министарка је додала да ће бисте Медаковића бити постављене, поред Карловачке гимназије, у Вуковој задужбини, као и у Српској академији наука и уметности (САНУ) или Матици српској, преноси Танјуг.

„Мислим да је ово најлепши начин за формалну завршницу обележавања једног века од рођења Медаковића. Намерно кажем формалну, јер његова заоставштина мора бити стално присутна у јавном животу”, истакла је министарка.

Гојковићева је подсетила да је Медаковић био „јединствена личност наше културе и науке, ерудита најплеменитијег кова и велики патриота”, као и „ренесансна личност, ретког талента и свестраности, чија појава је обележила читаву једну епоху”.

Оценивши да је један век од рођења Медаковића достојно обележено бројним програмима посвећеним његовом делу, Министарка је додала да поносна што министарство у континуитету подржава издавање његових „Изабраних дела из историје уметности”, као и монументалног дела „Српски сликари 18-20. века”.

У извештају Одбора каже се да су у протеклих годину дана одржани скупови и свечане академије посвећене Медаковићу, да је иницирано објављивање пригодне поштанске марке са ликом академика и друго.

Одбор је подсетио да је „Прометеј”, уз подршку Министарства културе и Покрајинске владе, и у сарадњи са другим установама, од 2019. године до сада објавила 18 књига сабраних дела Медаковића.

Како је најављено, у фази израде су „Изабране српске теме 1-4”, у једном тому, као и књиге „Срби у Бечу”, „Срби у Загребу”, „Света Гора Фрушкогорска”, „Манастир Савина”, „Косовски бој у српској уметности” и књига интервјуа.

Академиков син, диригент Павле Медаковић је оценио да је 100. годишњица рођења његовог оца обележена „на леп и достојан начин”, и му је посебно драго што ће у Сремским Карловцима бити постављена биста, јер зна „колико је био везан и колико је волео ту средину”.

Председник САНУ Зоран Кнежевић је у свом обраћању члановима одбора подсетио да је Медаковић био „један од корифеја САНУ и један од чланова који су оставили дубок траг”.

„У једном тешком периоду за академију, са проблемима се врло добро носио и очувао је лично и достојанство академије, која остаје привржена очувању успомене на Медаковића”, истакао је Кнежевић.

Председник Скупштине Вукове задужбине Бошко Сувајџић је оценио да је Медаковић „трајна вредност српске културе историје и српског националног и културног идентитета”, док је оснивач „Прометеја” Зоран Колунџија истакао да је то „личност која је заслужила да се њом бавимо у континуитету”.

Извор: Политика

Век од рођења Дејана Медаковића